Veselji TRAŽI REFERENDUM, a najavljuje ETNIČKO ČIŠĆENJE?! Stižu ZAPALJIVE izjave iz LAŽNE DRŽAVE, Srbija im je TRN U OKU

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da radi na tome da o sporazumu Beograda i Prištine bude održan referendum i da će o njemu odlučivati građani.

Veselji smatra mogućim postizanje „bilateralnog sporazuma“, koji bi bio važan za približavanje Srbije EU.

– Mi smo nezavisna zemlja i ne razgovaramo o teritoriji i našem suverenitetu – rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, odbacujući promenu granica kao rešenje.

Loading...

Veselji je naglasio da ne postoji nikakav južni niti severni deo, već da je tzv. Kosovo „zapadna zemlja“.

– Mi sledimo samo ono što stoji u našem Ustavu. Demokratija smo, i zbog toga mora o svemu da se odlučuje sa dvotrećinskom većinom u parlamentu – kazao je on.

Što se taksi na srpsku robu tiče, Veselji objašnjava da one imaju veze s tim da od 2013. postoji integrisano upravljanje granicama i tvrdi da mnoge dogovore Srbija nije primenila.

S tim u vezi je govorio da je, na primer, tzv. Kosovo investiralo 70 miliona evra u energetski sektor, a da Srbija taj sektor godinama blokira, usled čega „pate građani“.

– Dijalog se odbija između dva ravnopravna partnera. Ako Srbija sada postavlja uslove pod kojima treba da se odvija dijalog, to znači da Srbija ne shvata ozbiljno dijalog – tvrdi on.

Veselji je uveren da Srbi i Albanci na Kosovu mogu da žive zajedno, u granicama kakve su danas.

U suprotnom bi, tvrdi, došlo do etničkih čišćenja i time bi se dovela u pitanje stabilnost na Balkanu.

– Ne želimo da naša situacija ima negativne posledice negde drugo na Balkanu – naglasio je on.

Odbija stvaranje neke vrste Republike Srpske na Kosovu, dodajući da tako nešto ne može da se usaglasi sa Ustavom Kosova.

– To bi vodilo ka stalnim konfliktima. Stvaranje ZSO sa izvršnim pravima zahtevalo bi promenu Ustava. To nećemo dozvoliti. Mi smo za ZSO, ali onakvu kakva je dogovorena Ahtisarijevim planom – objasnio je Veselji.

Što se platforme Prištine tiče, kaže da je Kosovo spremno za pregovore, ali da neće dozvoliti da se na njih vrši pritisak.

Srbija, prema njegovim rečima, treba da prestane da finansira paralelne strukture unutar Kosova i to bi trebalo ozbiljnije da shvati i EU, kako bi sve bilo fer.

Tvrdi da na severu Kosova i dalje postoje srpske paralelne strukture, da su mnogi ljudi plaćani od strane Kosova i Srbije, te da su oni Srbi koji žele da sarađuju sa Albancima izloženi napadima.

Izvor: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.