BAHATE VOZAČE NE MOGU DA KAZNE NA OSNOVU SNIMAKA! U saobraćajnoj policiji kažu da im je Zakon „VEZAO RUKE“!

Prijave za kršenje saobraćajnih propisa na osnovu snimaka sa društvenih mreža podnose se samo ako se znaju tačno vreme i mesto gde je prekršaj napravljen, ako se vide tablice na kolima i lice vozača

Gotovo nijedan bahati vozač čija luda vožnja osvane na snimku na internetu ne može biti procesuiran i kažnjen, saznaje Informer u Saobraćajnoj policiji i Prekršajnom sudu! Da bi se uopšte razmišljalo o prijavi protiv manijaka čije je divljanje na putevima zabeleženo kamerama, potrebno je da se na osnovu snimka mogu zaključiti mesto i vreme događaja i da se jasno vide tablice i lice vozača.

Međutim, ti uslovi gotovo nikada nisu ispunjeni, pa bahati vozači, iako su jasno snimljeni u prekršaju, prolaze nekažnjeno. To je bio slučaj i sa tri primera u poslednjih mesec dana.

Loading...

Validan dokaz
Naš izvor iz Saobraćajne policije kaže da jedino snimak koji napravi MUP prekršajni sudovi prihvataju kao validan dokaz.

– Mi nažalost ne možemo da podnosimo prijave protiv vozača na osnovu snimaka na društvenim mrežama. Ko može da zna da li je neko nešto usnimio danas, pre tri dana ili pre tri godine i da li je to bilo na autoputu kod Niša, Novog Sada ili u nekoj drugoj zemlji. Jedino da se veruje autoru snimka na reč, a to nije dovoljno.

Zbog toga prekršajni sudovi takve snimke ne vrednuju kao dokaze i onda nema smisla to ni da prijavljujemo. Dodatna komplikacija je pitanje da li vozači uopšte imaju prava da snimaju druge vozače i to kače na internet. Optuženi bi uvek mogao da ide na tu kartu da je ugrožena njegova privatnost – tvrdi naš dobro obavešteni izvor iz Saobraćajne policije i dodaje da su svi snimci građana na društvenim mrežama policiji ipak korisni:

Okanović: Nemci i Englezi imaju rešenje

Direktor Srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da policija i prekršajni sudovi ipak imaju način da kazne bahate vozače pomoću snimaka sa društvenih mreža. On je kao primer naveo Veliku Britaniju, gde postoje timovi koji samo prate saobraćajne prekršaje snimljene i postavljene na internet, kao i Nemačku, gde se vrednuje iskaz svakoga ko prijavi nekog bahatog vozača.

– Uvek se može doći do autora snimka i on se pozove kao svedok, kaže vreme i mesto gde se to dogodilo i to je relevantan dokaz. Ako su snimljene tablice, uopšte ne mora da se snimi ko je vozio, već se vlasniku automobila naloži da dostavi sudu tu informaciju. A ako neće da kaže ko je upravljao vozilom, sledi mu prema zakonu kazna od 100.000 dinara – ističe Okanović.

– Mi možemo kao policija da obratimo pažnju na to vozilo i da ga kaznimo za par dana kad ponovi prekršaj. Isto tako, kada nam snime i pošalju kako na nekoj deonici vozači voze bez kaciga, mi sutradan pošaljemo tamo patrole koje sve snime i onda ih kaznimo.

Uzaludan posao
Predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Milan Marinović kaže da sudije neće da pokrenu postupak zbog snimaka sa interneta jer bi on bio unapred izgubljen i advokat tuženog bi lako osporio takav dokaz.

– Da bi snimak bio validan dokaz, na njemu jasno mora da se vide vreme, mesto i način prekršaja, tablice kola i slika onoga ko njima upravlja. Sve ove elemente ne ispunjava nijedan privatni snimak sa interneta. A čak i da ispuni, moglo bi se dovesti u pitanje da li se radi o foto-montaži. Sudije zbog toga ni ne žele da pokreću prekršajni postupak zbog privatnih snimaka – objasnio je Marinović.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić istakao je za naš list da su i autori snimaka na internetu uglavnom nepoznati i da ih je često nemoguće pronaći i dovesti na sud.

– Dokazivati nečiju krivicu na osnovu snimka je uzaludan posao. Morate da pronađete onoga ko je okačio snimak, a taj uglavnom neće da se petlja sa policijom i sudovima i kaže da nema ništa s tim. Da ne govorimo o tome koja je muka dokazati da je na snimku upravo ona osoba protiv koje se podnosi prijava – smatra Vujanić.

Tri slučaja ostala nekažnjena
Slučaj 1:

– Muamer Puzović iz Novog Pazara na svom Instagram profilu postavljao je slike kako puši tompus i koristi mobilni dok vozi i kako juri 260 km/h na putevima gde je dozvoljeno 80 km/h. Protiv njega nije podneta prijava jer nije utvrđeno mesto i vreme gde je napravljen prekršaj, dok se na snimcima gde prekoračuje brzinu ne vidi njegovo lice

Slučaj 2:

– Autobus „Laste“ je prošle srede kod Mladenovca prestizao kamion pri nedozvoljenoj brzini od 101 km/h, a snimak tog događaja napravio je vozač kamiona, koji i sam krši saobraćajna pravila. Nijedan od dvojice vozača nije procesuiran jer im se na snimku ne vidi lice, niti tablice, a nije utvrđeno ni vreme događaja. Vozača je interno kaznilo preduzeće „Lasta“

Slučaj 3:

– D. G. iz Jarka je snimljen kako crvenim „polom“ rizično uleće u suprotnu traku, pokušavajući da izazove sudar sa drugim vozilima. Nekoliko minuta kasnije sudario se sa autobusom, nakon čega su mu saobraćajci izmerili 1,18 promila alkohola. Kažnjen je samo 40.000 dinara za vožnju u pijanom stanju, ali ne i za prekršaje sa snimka.

Izvor: Informer.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *