„HRVATI SU NAJSTARIJI NAROD…“ Bura u regionu zbog Kolindine izjave! Hrvatska predsednica ponovo podigla prašinu!

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stubova moderne hrvatske države, poručila je danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

„Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH“, rekla je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svojoj kancelariji, javila je Hina.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je „činjenica u BiH decenijama i stolećima“.

Loading...

Ona smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih „legitimno predstavljati i zastupati na svim nivoima vlasti“, kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove, te pravo na ravnopravnu javnu upotrebu hrvatskog jezika.

Grabar-Kitarović je dodala da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtevaju „ništa više od drugih“ te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju evropske vrednosti.

 

Izvor: Tanjug/ Alo.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *