PORUKA RODITELJIMA BUDUĆIH PRVAKA! Ako ne odvedete dete na ovo mesto, platićete kaznu do 150.000 DINARA!

Sud im ne gine, a onda i astronomska novčana kazna

Roditelji budućih đaka prvaka koji odbijaju da njihovo dete primi MMR vakcinu završiće na sudu i platiće kaznu čak do 150.000 dinara!

U Ministarstvu prosvete napominju da sva deca rođena 2012. godine, koja u septembru kreću u prvi razred, i bez vakcinisanja imaju pravo da upišu školu. Međutim, nadležni apeluju na roditelje da decu što pre vakcinišu. U suprotnom, oni će se teretiti za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji kaže da će svaka osoba koja odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta biti novčano kažnjena iznosom od 30.000 do 150.000 dinara.

Loading...

Prema nezvaničnim podacima, iz ove generacije u kojoj je rođeno 67.257 dece, trenutno je nevakcinisano oko 4.000 deca.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za naš list da će čak i mališani koji nisu primili MMR vakcinu moći da se upišu u prvi razred, ali da će njihovi roditelji biti kažnjeni.

– Deca moraju da se školuju, ali moraju i da budu vakcinisana! Tako će u školu moći da se upiše i nevakcinisano dete a roditeljima se daje rok do kraja školske godine da ga vakcinišu. Ako to ne urade, biće kažnjeni jer su prekršili Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i za te roditelje sledi novčana kazna – kaže ministar i objašnjava:

– Naše ministarstvo postavilo je jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu i da će se vršiti pritisak na roditelje u vezi s tim. U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti, jer nevakcinisanjem dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i sve druge dece. Roditelji budućih prvaka na upis moraju doneti lekarsko uverenje u kome stoji da li je dete primilo tri obavezne vakcine – DT, OPV i MMR – napominje Šarčević.

Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da do početka školske godine roditelji imaju dovoljno vremena da ispune svoju zakonsku obavezu. Prema njegovim rečima, između prve i druge doze vakcine MMR-a dovoljno je da bude mesec dana razlike.

– Mame i tate koje još uvek nisu vakcinisale svoju decu moraju da shvate koliko je ova vakcina važna, i da od zaraznih bolesti štiti i njihovu, ali i drugu decu. Jer kada je obuhvat imunizacije oko 95 odsto, tada postoji i kolektivni imunitet koji se brani od epidemije. Svakako, da bismo izbegli i širenje bolesti, ali i plaćanje kazne, važno je vakcinisati decu. Naročito ovu koja kreću u kolektiv. Do septembra ima dovoljno vremena, pa roditelji to mogu da urade – naglašava dr Kon i dodaje da u prvi razred može krenuti i dete koje je primilo samo jednu dozu ove vakcine.

Sve vakcine predviđene za imunizaciju dece pri upisu u prvi razred osnovne škole dostupne su u svim domovima zdravlja, besplatne i obezbeđene od strane države, tako da nema govora o nestašici vakcina, ističu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“!

– Sve vakcine koje su predviđene Programom imunizacije i kalendarom imunizacije dostupne su na vakcinalnim punktovima u dovoljnim količinama za svu predškolsku decu. Prilikom pregleda u domu zdravlja, zbog upisa u prvi razred osnovne škole, svako dete će primiti vakcine – navode u „Batutu“ i apeluju na roditelje da decu vakcinišu u domovima zdravlja kod izabranih pedijatara vakcinama koje je država obezbedila, a koje su u skladu sa Kalendarom imunizacije.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: Informer/Alo.rs/M.Ž.

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *