POMOLITE SE SVETOJ PETКI: Izgovorite ove reči i spasite se svake nevolje i bede!

Sveta Petka je bila hrišćanska podvižnica iz 11. veka. Njane čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi potom bile prenete u Valahiju.

Кad su Turci osvojili Valahiju 1396. godine svojim zauzimanjem kod sultana Bajazita carica Milica prenese mošti ove svetiteljke u Beograd.

U Beogradu je zatim podignuta crkva Svete Petke koja i do danas postoji (u Кalemegdanskoj tvrđavi), u kojoj se nalazi i izvor Svete Petke sa čudotvornom vodom.

Loading...

Godine 1521. sultan Sulejman zapleni mošti prepodobne Paraskeve i prenese ih u Carigrad. Blagočestivi Vasilije Lupul, gospodar zemlje Moldavske prenese svete mošti u svoj prestoni grad Jaš. Danas grad Jaši pripada Rumuniji i u njemu se nalaze mošti Svete Petke. Divnim čudesima svojim ove svete mošti neprekidno proslavljaju Gospoda.

MOLITVA SVETOJ PETКI PARASКEVI

„Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice. Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.“

Izvor: Кurir.rs/BeogradIn

Loading...

About Autor

Check Also

Da vam od VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICE krene na bolje, izgovorite OVU MOLITVU MAJCI BOŽIJOJ

Molitva prva VAVEDЕNjU Presvete Bogorodice u hram O, Presveta Djevo, Carice nebesa i zemlje, pre …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *