SADA JE SVE JASNO! Evo zašto je STVORENA vojska LAŽNE DRŽAVE – deo PRLJAVOG AMERIČKOG PLANA

Američka komanda u Evropi podržava razvoj KBS-a u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama-saveznicama NATO-a – izjavio je američki general u Senatu.

Izjava budućeg komandanta američkih snaga u Evropi, generala Toda Voltersa, da su američke trupe potrebne na Kosovu, kako bi izdržale „maligne pretnje iz inostranstva“, ali i da će podržati dalji razvoj „kosovskih bezbednosnih snaga“, ostavila je otvoreno pitanje da li je ova poruka upućena i Srbiji, ali i ko to predstavlja pretnju za interese Vašingtona u regionu.

Činjenica da na Balkanu postoji sukob ili „hibridni rat“, podgreva različite teorije šta bi ova izjava američkog generala mogla da znači i otvara pitanje da li je reč o odmeravanju mišića velikih sila na Balkanu.

Loading...

Na saslušanju održanom u Vašingtonu, u američkom Senatu odnosno Komitetu oružanih snaga, Volters, koji je ujedno i vrhovna komanda savezničkih komandanata Evrope, poručio je da je američko prisustvo potrebno kako bi se ojačao otpor naših partnera na spoljne maligne pretnje, kao i da SAD ohrabruje KBS da održi svoj multietnički i profesionalni karakter koji odgovara svim građanima Kosova.

– Američka komanda u Evropi podržava razvoj KBS-a u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama-saveznicama NATO-a – izjavio je on u Senatu.

Koliku težinu ima ova izjava, kao i na čiju adresu je upućena, objašnjava analitičar Vlade Radulović.

– Svakako je sve to, direktno ili indirektno, upućeno Beogradu, ali i Podgorici i Prištini i svima u regionu. Nama jeste bitno, jer se radi o našim glavama i svakako da sve što se priča jeste upućeno nama, ali sa druge ovo strane predstavlja odmeravanju snaga na višem nivou. Tu je reč pre svega o njihovom internom okršaju jer jedni drugima pokazuju mišiće. Slična se situacija dešava u Venecueli, sada i u Crnom moru gde NATO kaže da će on preuzeti zaštitu ukrajinskih plovila, a onda se Rusija javlja i kaže da će ona svoju crnomorsku flotu staviti u pripravnost – izjavio je za naš portal.

On je objasnio da je na Balkanu, osim Rusije i Amerike, prisutan i uticaj Kine zbog „Puta svile“, ali i Turske, koja želi da vrati ovaj region pod svoju kontrolu i bude prisutniji u njemu.

– Prema tome, svako tu priča iz svog ugla i svog fokusa – rekao je Radulović.

Da u potezima SAD, kada je Balkan u pitanju, veliku ulogu igra i uticaj Rusije na ovim prostorima, saglasan je i njegov kolega Aleksandar Radić, koji je za naš portal rekao da rusko prisustvo na ovim prostorima predstavlja izazov zbog kog Amerikanci moraju da ostanu prisutni.

– Amerikanci su odavno imali ideju da bi trebalo da se povuku sa Kosova kada je reč o angažovanju vojnih snaga. Međutim, smatraju da je kosovsko-metohijska kriza sredstvo kojim Rusija održava svoje prisustvo i značaj na ovim prostorima i da zbog toga oni sada moraju, makar simbolično da ostanu prisutni – izjavio je Radić.

S druge strane, on smatra da je američka pažnja otišla na neke druge strane sveta i očigledno je da mi nismo dnevna tema i da se odavno otvorilo pitanje svrsishodnosti američkog održavanja snaga na našim prostorima.

– Još 2010. godine kada je stvoren plan postepenog povlačenja Kfora, a interesantno je da sa naše strane postoji inicijativa da se Kfor ne povlači dok se ne postigne dogovor, Amerikanci su planirali povlačenje, kao i da se Bondstil postepeno napusti i da se ta infrastruktura preda KBS – izjavio je.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *