ZAPAD SRBIJU PLAŠI RUSIJOM, AKO IZABERETE PUTINA BIĆETE SIROTINJA! Moskva je „izgubila“ tri pravoslavne države, TO JE LEKCIJA ZA BEOGRAD!

Predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta DŽons Hopkins Edvard DŽozef upozorava da „čvrste veze“ s Rusijom nisu u interesu Srbije

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni sa Evroazijskom ekonomskom unijom i potencijalno članstvo Srbije u toj organizaciji koju predvodi Rusija bio bi put bez izlaza za Srbiju. On ističe da ga takva ruska inicijativa prema Srbiji ne iznenađuje i dodaje da će u budućnosti biti sličnih poteza.

Takođe je istakao da se nada da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan koliku bi štetu članstvo u EAEU bilo štetno po Srbiju koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. DŽozef je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi to od Srbije napravilo ruski satelit u Evropi, dodajući da je to rizik koji i zagovarači, poput lidera Dveri Boška Obradovića, moraju da razumeju.

Loading...

– Ako bi se Srbija okrenula tom izboru, deca će joj biti siromašna. Još nešto moram da naglasim o Rusiji – u regionu u kojem se nalazi pretrpela je mnoštvo poteškoća. Terminologijom koju bi koristila Moskva – izgubila je tri države koje naseljava većinsko pravoslavno stanovništvo. Crna Gora je postala članica NATO. Severna Makedonija će uskoro postati članica, dok je Grčka znatno ojačala svoje veze sa Zapadom. U sve tri države videli smo posvećenost njihovih lidera da se odupru ruskom mešanju – rekao je DŽozef, dodajući da je siguran da je predsednik Vučić svestan toga i da to otvara prostor da Vučić uradi ono što je najbolje za Srbiju.

Prema njegovim rečima, Rusija je prepreka, pogotovo kada se radi o Kosovu.

– Čak i ne u tolikoj meri zbog odnosa koje održava sa Srbijom, već kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da Kosovo teži da posane članica UN. Rusija u tom delu igra ulogu protiv koje nijedna država ne može da učini ništa. To stvara potrebu da se potraže druge mogućnosti, u smislu hoće li se Rusija protiviti članstvu Kosova u UN, ako se Beograd saglasi sa stolicom za Kosovo u tom telu. To jeste neuobičajen scenario, ali stav Rusije neizostavno mora biti uzet u obzir – rekao je Džozef za Glas Amerike.

On ističe da to ipak nije najveća prepreka sporazumu Beograda i Prištine, već da se tu radi o potrebi vizije i hrabrosti u političkom smislu lidera.

– Skoplje i Atina postigli su dogovor slične političke osetljivosti, koji se ticao nacionalnog dostojanstva, a kada je o Makedoniji reč, doslovce i nacionalnog identiteta, što, uzgred, nije slučaj u Srbiji. Srpski identitet nije utkan u Kosovo, već srpska istorija – rekao je Džozef, ističući da je primer Grčke i Severne Makedonije model za Beograd i Prištinu na kome bi šefica diplomatije EU trebalo da insistira, mesto da razmatra opasne ideje o razmeni teritorija

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *