RUSIJA JE ZAMALO OSTALA BEZ PUTINA: Moćni političar pokušao je čak dva puta da ga ukloni (VIDEO)

Vladimiru Putinu je mogla da propadne karijera nekoliko meseci pre nego što je postao ruski predsednik, tvrdi bivši zvaničnik Kremlja. Kaže da je uticajni premijer dva puta pokušao da otpusti Putina s njegovog najvišeg položaja u Saveznoj službi bezbednosti.

Putin je bio na čelu FSB-a između septembra 1998. i maja 1999. godine. Napredak u karijeri doveo ga je do toga da postane prvi potpredsednik vlade, zatim premijer, a na kraju i predsednik Rusije, 31. decembra 1999. godine, nakon iznenadne ostavke Borisa Jeljcina.

Ali životna priča sadašnjeg predsednika možda bi bila sasvim drugačija, tvrdi bivši šef Jeljcinove administracije, Valentin Jumašev. Visoki zvaničnik Kremlja učinio je to u otvorenom intervjuu sa istaknutim rusko-američkim novinarom Vladimirom Poznerom, objavljenim u petak na Jutjubu, koji se fokusirao na zakulisnu dramu kabineta kasnih 1990-ih.

Loading...

Tada je Putin bio na čelu FSB-a, dok je uticajni sovjetski i ruski diplomata Jevgenij Primakov bio premijer. Primakov je možda najpoznatiji na Zapadu, kada je otkazao državnu posetu SAD-u u martu 1999. i okrenuo nazad svoj avion iznad Atlantika, kao odgovor na NATO bombardovanje Jugoslavije. Međutim, u Rusiji su ga smatrali i mogućim naslednikom Jeljcina. U jednom trenutku, postao je Putinov de fakto glavni rival na izborima 2000. godine.

„On [Primakov] je dva puta pokušao da zbaci Putina sa mesta direktora FSB-a. Malo ljudi to zna.“

Međutim, Jeljcin to ne bi dopustio Primakovu, rekao je Jumašev ne otkrivajući više detalja. Iz onoga što je saopštio u vezi s Jeljcinovim odnosom s premijerom čvrste volje, pokojni ruski predsednik očigledno je Primakova smatrao previše autoritativnim, sovjetskog stila, da bi postao novi vođa nacije. Tu je još jedan deo slagalice Jumaševog sećanja na neke telefonske razgovore sa Putinom u jesen 1998. godine. Kaže da ga je tadašnji direktor FSB-a zamolio da hitno razgovara o Primakovim zahtevima da nameće svoju volju bezbednosnoj službi – konkretno, naređujući Putinu da špijunira Grigorija Javlinskog, lidera opozicione stranke „Jabloko“.

Putin je očigledno rekao da je protiv takve taktike, čak se i založio da podnese ostavku ako Jeljcin naredi stavljanje političkog protivnika pod nadzor, ali ga je Jumašev, prema njegovim rečima uverio da je i predsednik protiv toga.

Na kraju se Primakov povukao iz trke za predsednika, a kasnije je čak postao Putinov saveznik i pouzdan savetnik. Primakov je preminuo 2015. godine, u 85. godini.

Spomenik Primakovu otkriven je ispred Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi početkom ovog meseca, a Putin ga je u govoru koji je održao na ceremoniji otkrivanja nazvao „ličnošću ogromnog kapaciteta“.

Izvor: Kurir.rs/Vostok

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …