Foto: Pixabay.com

Poznati srpski glumac ubijen usred Beograda, niko nije ni pokušao da mu pomogne (FOTO)

Tužno.

Tragedija koju ne smemo da zaboravimo, ali ne sme ni da se ponovi.

Loading...

Tragična smrt glumca Dragana Maksimovića Makse ni danas nije rasvetljena. Brutalan način na koji je otišao veliki glumac stalan je podsetnik na slabosti današnjeg društva.

Glumac Dragan Maksimović Maksa je iza sebe ostavio više od 60 uloga, a među njima su i kultni filmovi poput „Petrijin venac“, „Rane“, „Lepa sela Lepo gore“, „Mi nismo anđeli“, „Crni bombarder“…. Njegovih maestralnih uloga bilo bi i više da se u novembru 2000. u centru Beograda nije dogodila tragedija. Napala ga je grupa skinheda, navijača, koji su se besni vraćali nakon jedne utakmice u kojoj je njihov klub izgubio.

Uočili su Maksimovića, koji im se zbog tamnije puti učinio da je Rom, pa im je to bio dovoljan razlog da ga napadnu i pretuku. Nažalost, glumac je bio dugogodišnji dijabetičar i astmatičar, te sveže operisanog oka i nije mogao, a ni umeo da se suprostavi nasilnicima. Prebili su ga zverski, pred gomilom (ne)ljudi i svedoka… Niko mu nije pomogao.

Ostao je da leži teško povređen, i na ivici života i smrti stigao je u bolnicu. Nažalost, nakon višemesečne agonije podlegao je ranama.

Navodno, nije želeo da identifikuje svoje napadače. Prošlo je gotovo 20 godina, ali ni policija nije uspela da ih pronađe.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

View this post on Instagram

Na današnji dan 1949. u Podujevu, gradu na severu Kosmeta, rođen je Dragan Maksimović. Bio je jedan od najtalentovanijih jugoslovenskih glumaca. Tokom svog dugog glumačkog rada ostvario je preko 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Svoju karijeru započeo je 1971. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu ulogom Vojnika u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“. Tokom tri decenije na scenama ovog teatra ostvario je zapažene uloge u brojnim predstavama. Malo je poznato da je on bio prvi jugoslovenski glumac koji je nastupao u čuvenoj teatarskoj grupi Pitera Bruka, sa kojim je snimio film Meetings with remarkable man. Dragana Maksimovića pamtimo po ulozi Lazara u filmu Vreme čuda, kao i po ulogama u filmovima: Rane, Petrijin Venac, Šesta brzina, Mi nismo anđeli, Crni bombarder, Poslednji krug u Monci, Vizantijsko plavo, Nož, Lepa sela lepo gore… Pre tri dana, 4. februara, navršeno je 17 godina od njegove smrti. Preminuo je nakon napada naci skinhedsa, koji su ga pretukli jer je bio tamnijeg tena. Na Zelenom vencu u Beogradu, na mestu gde je brutalno pretučen naš veliki glumac, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, 18. novembra 2006. godine, postavljena je spomen-ploča, koja je tu da nikada ne zaboravimo brutalno ubistvo ovog velikana našeg glumišta. #draganmaksimovic #nadanasnjidan #glumac #hocupozoriste

A post shared by Hoću u pozorište (@hocupozoriste) on

Izvor: srbijadanas.com

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …