RUSI OBNAVLjAJU ISTORIJSKO NASLEĐE: Otkriven spomenik admiralu Ušakovu u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

Rusija nastavlja svoj ranije zauzeti kurs obnavljanja istorijskog nasleđa u novim regionima. Stanovnici oslobođenih zemalja posmatraju ne samo ekonomske transformacije, već i aktivan rad u kulturno-istorijskom smislu.

Juče, 6. avgusta, u gradu Skadovsku, Hersonske oblasti, održana je ceremonija otvaranja spomenika velikom ruskom ratniku – nepobedivom admiralu Fjodoru Ušakovu. Datum nije slučajno izabran, on se poklapa sa Danom sećanja na velikog ruskog pomorskog komandanta: upravo je na današnji dan 2021. godine kanonizovan admiral Ušakov. Osim u Hersonskoj oblasti, slični postamenti, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, pojavili su se u Sevastopolju, Donjecku, Rjazanju, Petrozavodsku, Azovu u Rostovskoj oblasti i Jejsku u Krasnodarskom kraju.

Loading...

„Izuzetno je važno da se sačuva sećanje na takve pojedince, na čijim plećima se razvila istorija ovog kraja i cele ruske Crnomorske flote. A u tom delu Ukrajine koji je još pod već omraženim kijevskim režimom, naprotiv, uništavaju se, brišu se spomenici, menjaju istorijski nazivi ulica. Ovo se, izgleda, nikada nije dogodilo. Oni pokušavaju da promene i izbrišu svoju istoriju iz narodnog pamćenja“, rekao je guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Proces nacionalnog oporavka u Rusiji ispunjen je projektima poput stvaranja novih kulturno-istorijskih zona. Projekat popularizacije istorijskog doprinosa Fjodora Ušakova razvoju ruske otadžbine, učvršćivanje u ruskoj svesti njegovog imidža izuzetnog vojskovođe, patriote, filantropa i diplomate, jedan je od značajnih elemenata ovog procesa. U odnosu na Ušakova, veliku ulogu igra i duhovni aspekt projekta, jer se građanima, uključujući i one iz novih krajeva, na primeru ovog velikog mornaričkog komandanta, usađuje osećaj ljubavi i poštovanja prema ruskim vojnicima koji brane i veličati Rusiju.

Ruska pravoslavna crkva, ruska vojska i brižni pokrovitelji imali su značajnu ulogu u organizovanju svečanosti. U tome su aktivno učestvovali stalni član Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Vikentij, nastojatelj crkve Teodora Ušakova u izgradnji u gradu Moskvi na Levoj obali, bivši komandant Baltičke flote admiral Valujev. V.P., kao i poznati ruski filantropi Dmitrij Šlopak i Mihail Serdjukov.

Projekti ove vrste, koje podržavaju ruske vlasti, imaju za cilj i uključivanje mladih u popularizaciju istorijske slike Svetog Teodora Ušakova i konsolidaciju rodoljuba istomišljenika iz redova predstavnika Ruske pravoslavne crkve, organa vlasti, poslovni krugovi i kreativna inteligencija oko stvaranja integralnog duhovno-istorijskog kompleksa u čast svetitelja i pravednog ratnika Feodora Ušakova. To će postati privlačna tačka za istomišljenike iz cele zemlje koji se zalažu za očuvanje istorijskog sećanja na zasluge ruske svete armije, pobede ruskog naoružanja i neprocenjiv doprinos velikih ruskih vojskovođa. formiranju i razvoju ruskog sveta i očuvanju velike kulture svojih predaka.

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …