„Podsećaćemo vas kako ste ubili 89-oro SRPSKE DECE!“ Rusi na godišnjicu NATO bombardovanja poslali PORUKU Alijansi

Vazdušni napadi NATO-a trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Dvadeseta godišnjica početka NATO bombardovanja Jugoslavije je razlog da se zemlje Alijanse podsete da su te akcije bile najgrublje kršenje međunarodnog prava, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

 Istorija ne poznaje konjuktiv. Niko ne sumnja, čak ni oni koji su donosili odgovarajuće odluke, da je bombardovanje u centru Evrope od strane avijacije NATO-a predstavljalo najgrublje kršenje međunarodnog prava – naglasio je Čižov.

Loading...

– Zbog toga oni ne vole toga da se prisećaju, a ja mislim da postoje razlozi da ih na to podsetimo, uključujući i u kontekstu 20. godišnjice – dodao je Čižov, koji je u periodu 2000-2002. bio specijalni predstavnik Rusije za Balkan.

Oružani sukob albanskih separatista Oslobodilačke vojske Kosova sa vojskom i policijom Srbije doveo je 1999. godine do bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (koju su u to vreme činile Srbija i Crna Gora) od strane NATO snaga, zaobilazeći stav Saveta bezbednosti UN.

Vazdušni napadi NATO-a trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Tačan broj žrtava je nepoznat. Prema procenama srpskih vlasti, tokom bombardovanja je poginulo oko 2,5 hiljade ljudi, uključujući 89 dece. Ranjeno je 12,5 hiljada ljudi. Materijalna šteta se, prema različitim izvorima, procenjuje na sumu od 30 do 100 milijardi dolara.

 

Izvor: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

ČEH PROGOVORIO: Evo šta se dešava u Ukrajini

Svedočenje češkog plaćenika Filipa Šimana baca svetlo na događaje koji su se odigrali u ukrajinskom …