KOMUNALCI KAŽNJAVAJU: Pršte prijave zbog BACANJA MRVA SA TERASE, HODA U ŠTIKLAMA I GLASNE IGRE DECE

Usisavanje, šetnja na visokim potpeticama, bacanje mrva s terase, glasna dečja igra ili kućni ljubimci samo su neke od pojava koji često smetaju stanarima u Novom Sadu, a zbog čega se žale komunlanoj policiji i upravnicima zgrada.

Uskoro se navršava tačno godinu dana otkako je na snagu stupila nova Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Novog Sada.

Loading...

Uprkos pooštrenim kaznama, komunalna policija je od početka godine zaprimila poveći broj pritužbi – 1.113 prijava zbog narušavanja kućnog reda i mira, dok je inspekcija izdala 3.230 prekršajnih naloga.

Radovan Trifunov iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije kaže za 021 da se komšije najčešće žale na buku za vreme dnevnog i noćnog odmora. Kazne predviđene novim pravilnikom su visoke, u nekim slučajevima se za stvaranje buke stanari kažnjavaju sa 10.000 dinara.

– Stanari povremeno prijave šalju upravniku, nekad se žale direktno Komunalnoj inspekciji, ali u suštini neke uobičajene prijave su svuda iste. Ponekad sami pokušavaju da reše nesuglasice i probleme nastale usled prevelike buke, ponekad ni sami profesionalni upravnici ne mogu mnogo da urade, ali u suštini na kraju sve zavisi od dogovora. Uglavnom se žale na buku u periodu od 16 do 18 časova i za vreme noćnog odmora – navodi Trifunov, prenosi ovaj novosadski portal.

Inače, vreme odmora u zgradama u toku radnih dana traje od 16 do 18 časova i od 23 časa do 5 sati narednog dana. Građani su dužni da vikendom kućni red poštuju u periodu od 16 do 18 časova i od 23 časa do sedam sati ujutru. Na dan dočeka Nove godine 31. decembra, 1. i 13. januara, kućni red ne važi u periodu od 16 časova do četiri ujutru.

Komunalna policija je zbog nepoštovanja Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama u Novom Sadu od početka ove godine izrekla ukupno 80 prekršajnih naloga, 206 građana je upozoreno dok im prilikom 61 intervencije nije bio omogućen ulaz u zgradu u kojoj se odvija prekršaj.

Zanimljivo je da su građani podneli čak 783 prijave za koje nije bilo elemenata za postupanje. Iz Komunalne policije kažu da je najčešći razlog prijava – buka.

– Učestalo je i prijavljivanje koje nastaje prilikom pomeranja nameštaja, tuširanja u kasnim večernjim satima, glasnog hoda… Bitno je napomenuti da prilikom svog postupanja službenici Komunalne policije moraju zateći lica u neposrednom činjenju prekršajne radnje da bi došlo do primene nekog od ovlašćenja upozorenja ili izricanja prekršajnog naloga. U najvećem broju slučajeva, stanovnici Novog Sada koriste pravo da ostanu anonimni prilikom podnošenja prijava – poručuju u komunalnoj policiji.

U anketi 021, građani Novog Sada su se saglasili da mladi u najvećoj meri narušavaju kućni red. Iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije to potvrđuju.

– Češće se žale na mlađu populaciju, da li su u pitanju žurke ili deca koja prave buku u vreme dnevnog odmora potpuno je svejedno. Ponekad glasnu dečiju igru istolerišu ali glasnu muziku u stanovima gde borave studenti dosta ređe – dodaje Radovan Trifunov.

Kazne

Građani mogu biti kažnjeni sa 10.000 dinara zbog stvaranja buke, preglasnog govora, trčanja po stanu, igranja loptom. Takođe je kažnjiva upotreba mašina za održavanje zelenih površina u neposrednoj blizini zgrade u vreme kućnog reda i mira. Istim iznosom biće kažnjeni i oni koji na terasama drže nameštaj ili ogrev, crtaju i pišu po zidovima, prozorima, vratima ili zajedničkim prostorijama.

Kazne za preduzetnike su više. Iznosom od 60.000 dinara pravna lica će biti kažnjena ukoliko, između ostalog, obavljaju neku privrednu delatnost u prostorijama zgrade, a da je natpis ili naziv firme istaknut bez saglasnosti skupštine stanara.

Merenje buke

Za proveru jačine buke nadležna je Inspekcija za zaštitu životne sredine, koja primenjuje standarde po Zakonu o zaštiti od buke u životnoj sredini. Buka u vreme odmora u stambenim zgrada ne sme da pređe graničnu vrednost indikatora buke u visini od 30 decibela. Iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije kažu da do sad nije bilo potrebe za merenjem buke.

– Buka se meri u prostoriji pored, kod osobe koje je prijavila uznemiravanje od buke, a ne u prostoriji u kojoj se proizvodi buka. Postoji indikator koji meri na izvesnoj udaljenosti od zida, iza zatvorenog prozora, na izvesnoj visini i to je sve propisano podzakonskim aktima – kaže za 021 Radovan Trifunov.

Izvor: 021

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …