TERA SILE ZLA, ALI TO NIJE SVE… Bar jedno jaje mora da bude u OVOJ BOJI, evo zbog čega je to veoma važno!

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i sam naziv

Sutra je Veliki petak, dan koji se još naziva i „petak stradanja“, a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo vaskršnja jaja i pripremamo ih za nedelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Vaskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva čuvarkuća, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane

Loading...

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.

Foto: Pixabay.com

Izvor: Alo.rs/A.K.

Loading...

About Autor

Check Also

Da vam od VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICE krene na bolje, izgovorite OVU MOLITVU MAJCI BOŽIJOJ

Molitva prva VAVEDЕNjU Presvete Bogorodice u hram O, Presveta Djevo, Carice nebesa i zemlje, pre …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *