SVET NA NOGAMA! Ova zemlja udara na Rusiju! Traže rusku teritoriju! Putin pobesneo!

U Tokiju je održan miting sa zahtevom da se vrate „severne teritorije“, kako u Japanu nazivaju južnokurilska ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai.

Učesnici mitinga izrazili su spremnost da i dalje rade na povratku spornih ostrva Japanu, javlja televizija NHK.

Loading...

Ministar za poslove Okinave i „severnih teritorija“ Sejiti Eto je rekao na mitingu da je spreman da vodi prosvetni rad među stanovnicima i da poveća humanitarnu razmenu sa stanovnicima ostrva.

Na mitingu je učestvovalo oko 500 ljudi. Nakon njegovog završetka, oni su prošetali entralnim ulivcama grada. Miting se od 1945. godine održava svake godine 1. Decembra.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pregovori koji su usledili, međutim, nisu doveli do rezultata, a dve zemlje do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

ČEH PROGOVORIO: Evo šta se dešava u Ukrajini

Svedočenje češkog plaćenika Filipa Šimana baca svetlo na događaje koji su se odigrali u ukrajinskom …