Ako Tramp izgubi izbore naredne godine postoji mogućnost da ODBIJE DA SE POVUČE

[ad_1]

Majkl Koen EPA PETER FOLEY

Foto: EPA, Peter Foley / RAS Srbija

Majkl Koen, bivši advokat američkog predsednika Donalda Trampa, rekao je da postoji mogućnost da Tramp odbije da ode sa vlasti, ukoliko izgubi izbore 2020. godine.

Loading...

– Na osnovu mog iskustva i rada za Trampom bojim se da, ukoliko izgubi izbore 2020. godine, to neće biti miran prenos vlasti – rekao je Koen tokom sedmočasovnog svedočenja pred američkim Kongresom.

Stručnjaci navode da ne postoje regulative šta činiti ako Tramp odbije da ode sa vlasti, prenosi britanski dnevnik „Indipendent“.

Profesor političkih nauka sa Univerziteta Britanska Kolumbija Pol Kvirk kaže da bi to eventualno moglo da se desi između izbora u novembru i januara kada predsednici polažu zakletvu.

– Ukoliko Tramp odluči da su izbori bili nelegitimni i odbije da ode sa vlasti, mogao bi da pokuša da uhapsi svog protivkandidata ili da jednostavno 21. januara kaže: „Ne želim da odem sa vlasti“ – kaže Kvirk.

Donald Tramp
Foto: EPA;
Donald Tramp

Prema njegovim rečima, tada će se postaviti pitanje čija naređenja treba da slušaju bezbednosne snage. U američkom Ustavu se ne pominje na koji način treba ukloniti predsednika ako izgubi na izborima ili odbije da preda vlast svom protivkandidatu, tako da je teško reći da li će neka od bezbednosnih službi upasti u Belu kuću da bi uhapsila Trampa.

Profesor političkih nauka sa Univerziteta Nju Hejven Džošua Sendmen ne smatra da će, u slučaju gubitka izbora, Tramp odbiti da ode sa vlasti, jer bi time uništio svoj legat kao predsednik. On je naglasio da bi u suprotnom snažan i intenzivan pritisak Kongresa primorao Trampa da ode iz Bele kuće.[ad_2]
Source link

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *