Radičević je bio jedan od naših najvećih pesnika uprkos velikoj tragediji koja ga je zadesila a „Blic“ vam poklanja knjigu o njegovom životu

[ad_1]

Knjiga o životu i delu Branka Radičevića

Foto: RAS Srbija

U utorak, 12. marta, „Blic“ vam poklanja novu knjigu iz edicije o najvećim srpskim romantičarima. Ovoga puta, za vas smo pripremili priču o Branku Radičeviću, pesniku tragične sudbine.

Loading...

Branko Radičević počeo je da piše pesme još dok je pohađao Gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Već tada je, za razliku od ostalih književnika, svoje pesme pisao na narodnom jeziku. U Beču se družio sa Vukom Stefanovićem Karadžićem i Đurom Daničićem, pa je ideja da svoja dela stvara na čistom narodnom jeziku dobila veliku podršku.

Pisao je ljubavne i rodoljubive pesme, a pred sam kraj života elegije. Mnogi književnici ga smatraju najznačajnijim romantičarskim pesnikom, pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića. Svoje pesme pisao je u duhu modernog evropskog romantizma.

Ipak, njegov rad prekinula je opaka bolest koja mu je oduzela život kada je imao nepunih trideset godina.

Bez obzira na to što je umro vrlo mlad, ostavio je dubok trag u srpskoj poeziji , a neka od njegovih nezaboravnih dela su „Đački rastanak“, „Pevam danju, pevam noću“, „Devojka na studencu“, „Putnik na uranku“, „Tuđin“, „Ajduci”, kao i poema koju je posle njegove smrti objavio njegov otac Teodor „Kad mlidija’ umreti“.

Obezbedite svoj primerak “Blica” i ne propustite priliku da obogatite svoju kolekciju knjiga pričom o jednom od najvećih srpskih pesnika.

Čitajte “Blic”!



[ad_2]
Source link

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *