PUTIN ZAHTEVA: KAZNITI KLINTONA ZBOG AGRESIJE NA SRBIJU! Rusija traži da inicijatori bombardovanja iz 1999. budu oštro sankcionisani!

Savet Ruske Federacije usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da je napad NATO na Srbiju bila nezakonita agresija protiv suverene države. Rusija traži da inicijatori bombardovanja budu kažnjeni

Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin traže da se inicijatori NATO bombardovanja Srbije 1999. godine kazne zbog zločina protiv mira i čovečnosti.

Gornji dom ruskog parlamenta (Savet Ruske Federacije) usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da je vojna operacija NATO predstavljala nezakonitu agresiju, zbog čega bi nalogodavce ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. Iako se ne preciziraju imena, jasno se aludira na tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, britanskog premijera Tonija Blera, nemačkog kancelara Gerharda Šredera i generalnog sekretara NATO Havijera Solanu.

Loading...

Zbog toga što inicijatori bombardovanja Srbije nisu kažnjeni, upozoravaju ruski senatori, NATO je nastavio da koristi vojnu silu i protiv drugih suverenih država širom sveta.

Rusija je ovom deklaracijom pozvala i parlamente država širom sveta, ali i međunarodne organizacije da jasno osude agresiju na Srbiju.

„NATO je koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je dovelo do brojnih žrtava među civilima. Priznanje nezavisnosti Kosova od zemalja Zapada predstavljalo je nastavak onoga što je započeo NATO, a to je podrška separatizmu. Otcepljenje Kosova je presedan koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata kad je reč o nepriznatim državama, pogotovo što se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša dijametralno suprotno… Operacija NATO predstavlja akt agresije protiv suverene države i zato inicijatore zločina treba pozvati na odgovornost. Pozivamo parlamente država širom sveta, ali i UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da jasno osude agresiju“, navodi u se ovom dokumentu.

Ruski senatori upozoravaju i da se vojna operacija negativno odrazila na odnose među državama širom sveta.

„Nažalost, lekcije nisu naučene. NATO je nastavio da koristi vojnu silu protiv suverenih država – Iraka, Libije i Sirije – a danas se pretnje mogu čuti i protiv Venecuele, Kube i Nikaragve“, navodi se u rezoluciji.

Andrej Klimov, zamenik predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove, kaže da je NATO agresija 1999. polazna tačka mnogih sukoba.

– Taj rat je otvorio ‘Pandorinu kutiju’ i vodio je promenama povezanim sa prisilnim uređivanjem državnih granica. Čak i sada, kada zemlje članice NATO pozivaju na vojno rešenje sukoba u zemljama poput Venecuele – podvlači Klimov.

Komentarišući ove navode, bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin kaže da nema nikakve dileme da je NATO agresija bila zločin.

– Verujem da će se ovoj ruskoj inicijativi pridružiti i druge zemlje. Ostaje nam da se oslanjamo na proverene prijatelje. Srbija prihvata prijateljstvo i ravnopravnu saradnju, ali zločine ne zaboravlja. NATO bombama su pokušali da nam menjaju granice, a to traje i danas… – naglašava Šljivančanin.

ilisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, nema nikakvu dilemu da je NATO agresija bila usmerena protiv stanovništva Srbije, a ne samo režima Slobodana Miloševića.

– O tome svedoči bombardovanje bolnica, vozova, autobusa, izbegličkih kolona, pijaca, mostova… Sve je to rađeno u cilju da se izazovu patnje civila i izdejstvuje kapitulacija. U tom smislu, bile su izjave Stroba Talbota da će SAD ‘vratiti Srbiju u kameno doba ako ne prihvati sporazum u Rambujeu’ i zalaganje Blera za kopnenu invaziju –zaključuje Paić.

 

Izvor: Informer.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *