CEO SVET TREBA DA ZNA! SRBI SU PRVI OBORILI AMERIČKI F-16! Sve se dogodilo pre 1999. godine, a sad je naš PVO još jači!

Protivvazdušna odbrana Republike Srpske je 2. juna 1995. godine, sistemom 2K12 Kub oborila ponos američke avijacije F-16 .

Pilot Skot O Grejdise katapultirao i preživeo, a usledila je potraga za njim po šumama Republike Srpske. Naime, muslimanske snage su tražile O Grejdija kako bi ga ubile, a za to bi, po starom običaju, mediji okrivili Srbe.

Vojska Republike Srpske ga je takođe intenzivno tražila, a zapravo je kuriozitet to da su samo hteli da ga zarobe, posle čega bi u svakom slučaju morali da ga vrate snagama NATO.

Loading...

Ipak, američki marinci su posle nekoliko dana locirali O Grejdija i on je evakuisan helikopterom.

U emisiji „Lazanski direktno“ na RTRS ovog događaja prisetili su se novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazasnki i njegov gost, dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije.

– To je prvi slučaj obaranja F-16 sa „Kubom“. Onaj F-16 koji je oboren kod Šapca je oboren Nevom. PVO RS se dobro pokazao – podsetio je Lazanski.

Dr Miloradović je rekao da je 2K12 Kub i dalje jedan od najrasprostranjeniji PVO na svetu, te da ga razne zemlje, pa i Srbija, modernizuju.

– Znatno je povećan i kvalitet radarske slike, otpornosno ometanje, brzina reakcije i pasivnost– kaže dr Miloradović i dodaje da je vojska Srbije na vežbama imala 21 pogodak iz 22 gađanja, koristeći modernizovane sisteme 2K12 Kub i Neva.

Lazanski je dodao da smo onda potrošili dosta raketa, a dr Miloradović je odgovorio da „imamo dovoljnu količinu raketa“.

 

Izvor: RTRS

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *