Stvari se menjaju! Ameri osuli paljbu po Albancima: Srbi su meta na Кosovu

Објављен извештај америчког државног секретара Мајка Помпеа о стању људских права на Косову. Регистровано 100 напада до јула прошле године

ПРИШТИНА не тражи убице Оливера Ивановића, напади на Србе на Косову не престају, а само у првих седам месеци прошле године регистровано је 100 инцидената у којима су мете били наши сународници у јужној покрајини. Корупција на КиМ цвета, а албански лидери не чине ништа да омогуће повратак расељених.

Ово су само неке од алармантних оцена из извештаја о стању људских права на Косову у 2018, који је у среду у Стејт департменту представио амерички државни секретар Мајк Помпео.

Loading...

У документу се наводи да су највећи проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне које чине снаге безбедности косовских Албанаца, затим ендемска корупција у редовима владе, као и претње и напади на новинаре.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је извештај Стејт департмента још једна потврда да је на Косову створена „токсична атмосфера“:

– Очигледно је да Приштина не жели дијалог, што се види и у томе да је на чело преговарачког тима постављен Фатмир Љимај, који је убио десетине цивила. А усвојена платформа Приштине представља последњи ексер у мртвачки ковчег дијалога с Београдом, то је веома озбиљан напад на будућност Срба и Албанаца – истакао је Ђурић за ТВ Пинк.

И заменик премијера и министар за заједнице и повратак у оставци привремених институција у Приштини Далибор Јевтић наглашава да је документ Стејт департмента коначно указао на проблеме са којима се Срби суочавају:

– Надам се да ће тај извештај утицати на деловање и представника међународне заједнице на Косову да по овим питањима ураде више.

Огласио се и амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, који је на свом твитер-налогу, између осталог, написао да „Косово наставља да стагнира у борби против корупције, напада на новинаре, депортације страних држављана супротно прописима, и насиљу над мањинама“.

У извештају се, између осталог, указује да је прошла година од убиства Оливера Ивановића, а да није идентификован ниједан осумњичени за тај злочин. Наводи се и да је процес повратка расељених Срба отежан због безбедносних инцидената, као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике. Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, власт у Приштини није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог повратак имовине.

Извештај о стању људских права у свету Стејт департмент ради сваке године од 1977, а обухвата око 200 држава и територија.

БЕОГРАДУ ЗАМЕРКЕ ЗБОГ БРАЋЕ БИТИЋИ

У ИЗВЕШТАЈУ о стању људских права у Србији посебно се истиче „случај Битићи“, односно да ту није учињен значајан напредак. Као проблеми се наводе и корупција, која у неким случајевима укључује високе званичнике, насиље над новинарима, као и насилни акти према представницима ЛГБТ заједнице.

 

Izvor: Novosti.rs

 

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *