RUSI TRAŽE: NATO da plati Srbiji ODŠTETU ZBOG BOMBARDOVANJA!

Član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Jevgenij Primakov je, govoreći na skupu povodom 20 godina od bombardovanja Jugoslavije, kazao da bi NATO trebalo da isplati naknadu za štetu nastalu vojnim operacijama

Primakov je rekao i da NATO mora da odgovara za mnoge postupke, između ostalog, i za bombradovanje Jugoslavije 1999. godine.

– Tu su Libija i drugi agresivni napadi koje je NATO pokrenuo. Uveren sam da je zakonito pitanje reparacije i kompenzacije. NATO i članice koje su učestvovale moraju da isplate reparacije za vojne operacije. Ljudi su ostali bez domova, bez posla, uništeni su mostovi, naftna skladišta… -rekao je Primakov u Beogradu.

Loading...

On je ponovio ocenu da je broj žrtava u vreme NATO bombradovanja bio veći nego broj žrtava u kosovskom konfliktu.

– Mnogo je bombi bilo bačeno ja Jugoslaviju. Oko dva kilograma gvožđa na svakog stanovnika Jugoslavije. “Humanitarna akcija” se pretvorila u humanitarnu katastrofu – kazao je Primakov.

Primakov se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u vezi sa taksom koju je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije, navodeći da je to dovelo do humanitarne katastrofe, budući da bolnice u srpskim enklavama nemaju lekove, anestetike, da građani nemaju hranu…

Ocenio je da je to odraz politike koju Priština vodi u odnosu na srpsku manjinu. To je, kako kaže, pokušaj da se srpska manjina očisti ili da se primora na lojalnost vlastima u Prištini.

Navodeći da je on član jedne humanitarne organizacije koja pomaže građanima na KIM od kako su uvedene takse, upitao je gde su sada one humanitarne organizacije “koje su inače zabrinute” – poput Medunarodnog crvenog krsta.

– Gde su oni? Plaše se da bi to moglo da se tumači kao podrška Srbiji – rekao je Primakov.

Priznaje da su odnosi Rusije i NATO užasni i podseća da NATO stalno govori da neko treba da se zaštiti od Rusije, a Rusija, kako kaže, ni najskrivenijim mislima nema ideju da nekog napadne ili da preduzima bilo kakve akcije.

Rusija, dodaje, za razliku od SAD nema baze u Evropi.

– Vidimo 5.000 američkih vojnika u Poljskoj, a govore da Rusija treba da se ograniči da ne vrši nikakva vojna dejstva, ili vojne vežbe – kaže Pirmakov.

Lekcija, dvadeset godina posle bombradovanja, je da treba da postoji dijalog i da se mora učiniti sve da se rizici za globalnu bezbednost smanje, kazao je Primakov i poručio da je najbitnija vrednost bez ozbira na sve razlike zapada i istoka ocuvanje mira, te da se o tome mora govoriti.

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *