Vučić: Razgraničenje, na kraju krajeva, mora da se dogodi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na Pinku, rekao da je razgraničenje jedno od rešenja za problem Kosova i Metohije.

On je dodao i da to, „na kraju krajeva, mora da se dogodi“.

Vučić je dodao da je Srbija pritisnuta sa različitih strana po pitanju Kosova i Metohije, ali da uspeva da „hoda po žici“.

Loading...

On je tako odgovorio na pitanje kako se događaji kao što su današnji protesti odražavaju na pregovaračku poziciju Srbije po piutanjuz Kosova i Metohije.

„Naša pozicija u svetu je mnogo bolja nego što je to bio slučaj nego ranije, ali je teško kada ste pritisnuti sa različitih strana, kada se Albanci ponašaju iracionalno i neodgovorno i kada ste sa svake strane primorani da štitite sve, sa malim resursima i sve vreme morate da hodate po žici“, rekao je Vučići gostujući na Pinku.

Kaže – „sve to u situaciji, kada gotovo da ništa nemate u svojim rukama“.

„Ali, uspevali smo do sada i nadam se da ćemo uspevati i ubuduće, rekao je Vučić.

Uspeh Srbije je što je uspela da, po pitanju taksi koje je uvela Priština na srpske proizvode, ujedini 28 zemalja EU, SAD, prijatelje iz Rusije i Kine, ocenio je Vučić dodajući da će Srbija sve učiniti da do sukoba ne dođe, jer bi svaki sledeći rat razorio našu zemlju, koja je suočena sa negativnom demografijom.

Vučić je, u intervjuu Pinku, kazao da je naša pozicija u svetu mnogo bolja nego što je bio slučaj ranije, ali je, kako dodaje, teško kada ste pritisnuti sa svih strana, kada se Albanci ponašaju iracionalno, i kada sa svake strane morate da se štitite i to sa mnogo malim resursama, kada gotovo ništa nemate u svojim rukama.

„Uspevali smo uprkos histeriji u Prištini, a podsetio bih da nisu poštovali ni Briselski sporazum, uveli su takse od 100 odsto što je nezabeleženo u modernoj istoriji, pa i platformu koja znači da neće da razgovaraju. I pored toga smo delovali racionalno“, poručio je on.

Vučić je kazao da nije trebalo, kako su neki tražili, da uvodimo recipročne mere.

„Danas svako u svetu vidi ko je kriv, ne može da okrivi Srbiju ma koliko bi to neki voleli“, objasnio je on.

„Jedino za takse kažu svi da je Priština kriva. Uspeli smo da ujedinimo 28 zemalja EU, SAD, prijatelje Rusiju i Kinu oko taksi, to je uspeh Srbije. To je uspeh jer smo uspeli da pokažemo šta je ono što su uradili i napravili“, naglasio je on.

Ponovio je da neće biti bilo kakvog popuštanja, i da takse moraju biti ukinute.

Istakao je da Srbija čini sve da sukoba ne bude, da to nije floskula i birokratski rečnik naučen od EU, već zato što je malo Srba ostalo, pošto smo mnogo gubili tokom svih ratova.

„Naš najveći problem je demografija, gubimo ljude. U svakom okrugu u koji sam otišao do sada video sam da gubimo dvostruko, ako ne trostruko više ljudi od živorođene dece. Svaki sledeći rat zbog toga bi razorio zemlju. Zato je važno da je sačuvamo“, naglasio je on.

Istovremeno je kazao da, međutim, ne može Beograd da pređe preko pogroma ili napada na Srbe.

„Mnogo dana i noći sam razmišljao pre nego što sam u Bačkoj Palanci rekao da nećemo dozvoliti nove „Oluje“. Nisam slučajno to rekao. Držim se svojih reči, kao što sam i danas rekao da neću da bežim. Oko Kosova je ključno pitanej hoćemo li imati hrabrosti da rešavamo to pitanje bilo kada“, rekao je on.

Vučić je kazao da je suština u tome da moramo da odlučimo hoćemo li da imamo rešenje ili ne.

Treba, kako kaže, da se postavi pitanje lažnim patriotama koje je njihovo rešenje.

„Ako kažu zamrznuti konflikt, onda treba pitati šta bi radili ako Albanci zauzmu Trepču ili napadnu sever. Gde je ti zamrznuti konflikt. Zato je dobro da razgovarate, da ne biste bili krivi“, zaključio je on.

Vučić je rekao da je važno da Srbi i Albanci razgovaraju kako da žive jedni pored drugih i zajedno u budućnosti, i ističe da je to važnije nego da se bijemo.

„Nadam se da će biti doboljno mudrosti u svetu i pameti da se to razume“, rekao je Vučić na tv Pink.

On je dodao da je Haradinaj postao lider na pitanju taksi i zato neće da odustane od toga.

Vučić je rekao i da Amerikanci imaju ogromnu moć, i dalje najveću, ali i da svi imaju manju moć nego što su imali ranije.

Ističe i da Srbiji ne moze niko više da kaze – „Morate to i to. To ne postoji“, istakao je Vučić.

On je poručio da je u našem interesu da pronađemo resenje, ali da ono kako su neki ranije bili lutke na povocu, to vise ne može.

Kaže i da ga jedni optuzuju da je izdajnik, a drugi da je ratni huškač.

„To je šizofreno, to je nesto što stanete i ne verujete. Suština je u tome da argumentacije nikakve nema, niti se trude da pronađu resenje, a kada pitate ‘šta je vaše rešenje’, rešenja nema, samo nude zamrznut konflikt, a to nije rešenje“, kaže Vučić.

On ističe i da je razgraničenje jedno od mogućih rešenja i da na kraju mora da se dogodi.

„Ali, ako govorite o granicama, koje granice priznajemo, ni mi ne znamo“, rekao je Vučić dodajući da drugi znaju, ali su to za njih druge granice.

„Pola sveta kaze da su to granice takozvanog nezavisnog Kosova, a druga polovina da je to deo Srbije“, naveo je Vučić pitajući o kojim granicama onda govorimo – „španskim, italijanskim, turskim ili grčkim, kineskim, ruskim , nemačkim…“.

 

Izvor: B92, TANJUG

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *