TRAMP ZAPALIO BLISKI ISTOK! Jevrejska država se širi – Izraelska vojska zauzela teritoriju! Amerikanci donose NOVI RAT?!

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala

– Posle 52 godine vreme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost! – napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Loading...

Ubrzo potom, premijer Izraela Benjamin Netanijahu zahvalio je Trampu na spremnosti da prizna suverenitet jevrejske države nad Golanskom visoravni.

– U vreme kada Iran pokušava da iskoristi Siriju kao odskočnu dasku za uništavanje Izraela, predsednik Tramp hrabro priznaje izraelski suverenitet nad Golanskim visoravnima. Hvala, predsedniče Trampe – napisao je Netanijahu na Tviteru.​

Podsetimo, ​Golanska visoravan je do 1967. bile deo Sirije, a nakon Šestodnevnog rata, izraelska vojska je zauzela ovu teritoriju.

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane. Na kraju rata, Izrael je kontrolisao Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Sirija nikada nije odustala od namere da vrati Golansku visoravan pod svoju kontrolu.

Izvor: D.N.

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *