UBICA NAM SE I DALJE SMEJE U LICE! Džejmi Šej: Žalim zbog „kolateralne štete“, ALI BOMBARDOVANJE JE BILO OPRAVDANO!

Džejmi Šej, dugogodišnji službenik NATO i portparol Alijanse za vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koji je sada u penziji, izjavio je da žali zbog „kolateralne štete“, ali tvrdi da je bombardovanje bilo opravdano i kaže da bi VOLEO DA DOĐE U BEOGRAD!

U intervjuu za BBC na srpskom povom 20. godišnjice bombardovanja, Šej je kazao da posle 1999. godine nije dolazio u Beograd, iako je pre bombardovanja imao prijatelja u Srbiji.

– Američki predsednik Hari Truman je rekao – ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd – možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa – rekao je Šej.

Loading...

Kako navodi BBC na srpskom, Šej je u Beogradu omražen jer mu je pripisano autorstvo nad konstrukcijom „kolateralna šteta“ za civilne žrtve NATO projektila, a u Prištini, gde povremeno odlazi, dočekuju ga kao – heroja.

– Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete – možete samo da radite svoj posao na najbolji način – kaže Šej.

On je prokomentarisao korišćenje konstrukcije „kolateralna šteta“ za stradanja civila.

– Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti – naveo je Šej.

On ipak tvrdi da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila je i neizbežna i opravdana.

– U situaciji nasilja i etničkog čišćenja, NATO je uradio pravu stvar da se na Kosovu ne bi ponovio scenario iz Bosne. Izrazio bih žaljenje zbog pojedinih detalja, ali zbog opšteg razloga za pokretanje kampanje – 20 godina kasnije jednako sam uveren u opravdanost, baš kao i tada – kazao je Šej.

On napominje da je u poslednje dve decenije imao mnogo susreta sa Srbijom u promenjenim okolnostima, kaže da je radio na projektima NATO i Srbije, a sebe opisuje kao prijatelja Beograda „iz senke“, jer tvrdi da je tako bolje i za projekte i za njega.

– Voleo bih da dođem u Beograd, a da to ne bude u potpunoj tajnosti – žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Voleo bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza, to uradim još dva-tri puta u narednih nekoliko godina – zaključio je Šej.

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *