SRBIJA JE 1999. BRANILA I ODBRANILA RUSIJU! Tek posle 20 godina Moskva je to shvatila, JELJCIN I EKIPA SU SE SRAMNO PONAŠALI!

Jelena Guskova, inostrani član SANU, izjavila je da je 1999. godina pokazala da je Srbija zapravo tada branila Rusiju, da je branila granice pravoslavlja i slovenstva, samim tim Srbija je ratovala da Rusija postane svesna svoje uloge u savremenom svetu

– Tek posle 20 godina izgleda da je Rusija nešto shvatila – istakla je.

U osvrtu na dešavanja pre 20 godina, Guskova je navela da je od početka NATO bombardovanja Rusija pokušavala da podrži SRJ diplomatskim sredstvima, međutim, Rusija nije mogla u toj podršci da ode predaleko jer je iščekivala pomoć od Zapada i MMF.

Loading...

Uprkos tome, navela je, građani Rusije su širom zemlje masovno protestovali protiv NATO agresije, a u mnogim gradovima su se sastavljali spiskovi dobrovoljaca koji su želeli da dođu u Srbiju i pruže joj pomoć.

– Tokom dva najteža meseca za Balkan, stav Rusije se menjao u više navrata. Vrlo brzo su u Moskvi i drugim gradovima zabranjeni protesti pred stranim ambasadama, a vladala je ideja da Rusija ne treba da bude uvučena u rat. Čak je u jednom trenutku Boris Jeljcin telefonirao Bilu Klintonu i rekao da postoji želja unutar Dume da se Beogradu isporuči oružje koje bi onemogućilo pilotima NATO da izvršavaju borbene operacije – rekla je.

Osvrnula se i na ulogu Viktora Černomirdina i ocenila je kao izdajničku.

Istovremeno, govoreći o rezultatu bombardovanja, Guskova je navela da je Jugoslovenska vojska u tom periodu projavila neverovatan heroizam.

– Vojska Jugoslavije je uspela da očuva svoj potencijal – NATO nije slomio njenu borbenu gotovost. Ljudi nisu posrnuli i nisu se borili protiv vlasti Slobodana Miloševića. Plan NATO-a je propao, patriotizam celog naroda je pobedio. NATO nije odneo vojnu pobedu, a generali Alijanse nisu uspeli da objasne kako je vojska Jugoslavije uspela da očuva svoje resurse – istakla je.

Međutim, uspeli su nečem drugom, da Srbiji nametnu svoje uslove – oblik političkog uređenja, saradnje organizacije sa Evropom, ali i sa međunarodnim Tribunalom.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *