PILOT ‘NEVIDLJIVOG’: KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DECU – da sam znao istinu to ne bih radio!

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju – poverio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov „nevidljivi“ F-117A

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije, reči su koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov „nevidljivi“ avion F-117A.

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani je ispričao da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

Loading...

– Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga – priča Dani.

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana: „Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu“.

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju „nevidljivog“ steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije „Nikog ne ostavljamo“ kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo: „Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke“.

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana naše zemlje protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji
Pilot oborenog „nevidljivog“ Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za „Kurir“.
– Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi – kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.

Izvor: Blic/Kurir

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *