GUŽVE NA ŠALTERIMA ZBOG ZAMENE PASOŠA: Podnesite zahtev na vreme! Evo šta se dešava

Građani treba da obrate pažnju kako bi na vreme podneli zahtev i izbegli stres i probleme, naročito pred planirano putovanje.

Većini građana u narednih godinu dana ističe biometrijski pasoš, koji je u Srbiji uveden pre deset godina, koliki je i rok njegovog važenja. To je već stvorilo gužve na šalterima, a kako se leto približava, biće sve veće i veće. Zato građani treba da obrate pažnju na važenje putne isprave kako bi na vreme podneli zahtev za novi pasoš i izbegli stres i probleme, naročito pred planirano putovanje.

Većina prvih biometrijskih putnih isprava izdata je između 2009. i 2010. godine, što znači da im rok ističe ove i naredne godine. Međutim, ono što je važno da građani znaju jeste i to da, ukoliko im je do isteka pasoša ostalo, recimo, četiri meseca, ne znači da će toliko moći da putuju sa tom ispravom.

Loading...

Naime, sve evropske zemlje imaju isto pravilo – u njih može da uđe samo putnik čiji pasoš važi još najmanje tri meseca, dok u drugim zemljama, na primer u Turskoj i Egiptu, taj rok ide i do šest meseci. Probijanje roka za samo jedan dan dovoljan je razlog da putnika, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice ili da odbiju čekiranje davno kupljene avionske karte.

Inače, doći do pasoša ovih dana nije baš jednostavno, i to pre svega zbog gužvi. Oni koji su početkom marta išli da zakažu podnošenje zahteva za zamenu tog dokumenta u pojedinim policijskim upravama i stanicama – termin su dobili za kraj aprila. Na šaltere su pohrlili i žitelji iz dijaspore, kojima je mnogo jednostavnije da zahtev za novi pasoš predaju u Srbiji nego u konzulatu Srbije u zemlji u kojoj žive.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova za rečeno je da preduzimaju sve neophodne mere kako bi se poslovi izdavanja biometrijskih dokumenata odvijali brzo i nesmetano.

– U ovom periodu, usled isteka roka važenja putnih isprava, povećan je broj zahteva građana za njihovo izdavanje – potvrđuju u MUP-u.

Građani imaju mogućnost da putem portala „euprava“ zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave za narednih 60 kalendarskih dana. Takođe, policijski službenici primaju i one koji nisu na taj način zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata.

Zahtev za novi pasoš može se podneti i ukoliko rok postojećeg pasoša ističe i za više od šest meseci, ali pod određenim uslovima, na primer, ukoliko je ta putna isprava popunjena, ako je oštećena ili dotrajala, ako je došlo do promene ličnih podataka, ukoliko fotografija ne odgovara sadašnjem izgledu osobe, kao i ako strana država odbije da izda vizu i reguliše boravak zbog roka važenja putne isprave.

Građani kojima je do isteka roka važenja pasoša ostalo još dosta, mogu se obratiti zahtevom za izdavanje novog pasoša navodeći tom prilikom okolnosti konkretnog slučaja, a koje opravdavaju zahtev za izdavanje nove putne isprave.

Procedura i dokumenta za izdavanje pasoša

  •  važeća lična karta
  • pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni
  • dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac pasoša od 3.000 i od 600 dinara
  • nije obavezno, ali može se priložiti i fotografija veličine 50×50 mm (anfas, na jednobojnoj sivoj pozadini)
  • za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi)
  • nadležni po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavlja
  • uverenja o državljanstvu i izvode iz matičnih knjiga rođenih i venčanih
  • građani mogu i sami da pribave ta dokumenta, ukoliko im ne odgovara pribavljanje po službenoj dužnosti u roku od 15 dana, a kako bi njihov zahtev bio rešen u što kraćem roku
  • zahtev se podnosi lično u policijskoj upravi ili stanici prema mestu prebivališta, odnosno boravišta podnosioca zahteva, ili u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu
  • rok za izdavanje pasoša je do 30 dana od dana podnošenja zahteva, dok se u izuzetno hitnim slučajevima (hitno lečenje u inostranstvu, smrti ili teška bolest člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga pasoš izdaje najkasnije u roku od 48 sati

 

Izvor:  

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *