„NE MOŽETE VI DA RAZUMETE SRBE: BOMBE, SIROMAŠTVO, SANKCIJE“ Đoković nije ćutao! Objasnio Amerikancima sve o nama: „Ego vas ponekad kontroliše…“

Moraju da znaju šta su uradili Srbiji.

Ova priča o tenisu iz jednog neobičnog ugla povela se kada su pre nekoliko godina novinari „Tajmsa“ zakazali intervju sa najboljim sportistom sveta. U „Tajmsu“ umeju da urade neke intervjue na prilično zanimljiv način, što i ne čudi: imaju iskustva sa vođenjem intervjua još od 1785, kada su te novine i počele da izlaze.

Zato u ovoj teniskoj priči nema mnogo priče o uobičajenim teniskim aspektima, poput servisa, forhenda i bekhenda, niti ima hvaljenja rivala, a ni čuvenih pitanja koji donose čuvene odgovore sportista „biće teško, daćemo sve od sebe“. Ne, ova priča je počela podsećanjem „Tajmsa“ na Novakovu mladost. Podsećanjem da je sadašnji 29-godišnji teniski as dotakao „dno života“ kada je 1998. i 1999. „konflikt između albanske gerile i srpskih snaga doveo do toga da se NATO pridruži onim prvima i bombarduje Srbiju“

Loading...

Odrastali smo u okrutnim uslovima“, prisećao se Novak bombardovanja koje je doživeo kao 12-godišnjak i odmah poručio sledeće: „To je najvažniji faktor koji morate da znate da biste nas razumeli. Sankcije, rat, bombardovanje. Ekonomska kriza. Mnoge juniorske turnire sam morao da propustim jer moji roditelji nisu imali novca… Ta iskustva su nas oblikovala. Verujem da zbog toga više cenimo ono što imamo. Počeli smo sa dna. Posledice tog vremena, nevolje tog vremena, duboko su usađene u nas“, rekao je Novak Đoković za „Tajms“.

Nole je nedavno osvojio Rolan Garos. Tako se u „belom sportu“ prvi put od 1969. godine dogodilo da neko u jednom trenutku bude aktuelni vladar sva četiri grend slem turnira.

„Ona teška vremena su me učinila snažnijim“, ponovo se vratio Nole na temu koju kao da je podvlačio u ovom intervjuu. Ipak, nije o sebi govorio kao o nekakvom „teniskom supermenu“. Naprotiv. Istakao je vrline i mane i sebe i svog naroda.

„Da se razumemo, nisam nepobediv. Imam slabosti, a ponekad se i ne ponašam pristojno na terenu. Onda i zamolim za oproštaj ovaj univerzum, jer i to (čovek sa slabostima) sam ja. Ego vas ponekad kontroliše…. Zato stvarno i mislim da postoji još ogroman prostor za napredak. Ne pričam o forhendima i bekhendima. Pričam o napretku mene kao ličnosti. To je uzbudljivo saznanje“, priznaje Đoković.

„Često smo učeni da o motivaciji mislimo na jedan sebičan način. Pričamo o tome kako ćemo, time i time, doći do novca, razmišljamo kako možemo da se okoristimo od onog što radimo. Ali, setite se Muhameda Alija. On je ostavio veliki zaostavštinu ne samo u sportu, već i šire, u društvu. Zašto? Jer je imao misiju koja se nije ticala samo njega samog. On je hteo da dotakne druge“, zaključio je Đoković.

 

Izvor:  

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *