SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE: Ako ispunjavate OVAJ USLOV, povećanje od 400 EVRA!

Odlične vesti!

Dobra vest za oko 12.000 najstarijih kojima primanja stižu iz Slovenije. Dobiće iznos od 127 do 437 evra, a prvi rok za prijavu ističe 30. aprila.

Penzioneri kojima deo primanja stiže iz Slovenije, najkasnije do 30. aprila mogu da se prijave Slovenačkom zavodu za penzijsko osiguranje kako bi do 30. septembra dobili dodatak na penziju u iznosu od 127 do 437 evra. Onima koji zahteve dostave posle tog roka, odnosno između 30. aprila i 30. septembra, novac će stići do kraja godine.

Loading...

Prema statistici, u Srbiji je gotovo 12.000 slovenačkih penzionera. Visina iznosa koji će dobiti zavisi od penzije koju primaju. Takođe, svim onim penzionerima koji ne ispoštuju rokove biće isplaćen najniži iznos.

Zoran Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije, objašnjava da Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Slovenije predviđa isplatu godišnjeg dodatka svojim korisnicima, a visina se određuje svake godine, Zakonom o izvršenju budžeta.

– On zavisi od visine penzije korisnika, uzimajući u obzir i inostrane penzije koje primaju – kaže naš sagovornik. – U 2019. godini ovaj dodatak iznosi od 127 do 437 evra. Korisniku koji je ostvario pravo na srazmernu penziju, primenom ugovora između Srbije i Slovenije, visina godišnjeg dodatka odrediće se prema srazmernom delu.

Svi koji žele da dobiju slovenački dodatak trebalo bi da tamošnjem fondu dostave izjavu sa podatkom o visini dela čeka koji dobijaju u našoj zemlji, odnosno koji su primili u januaru ove godine.

Prijave za slovenački dodatak se mogu slati preko interneta, ali i poštom. Sve podatke bi trebalo dostaviti na obrascu koji su dobili od Zavoda iz Ljubljane. Ugovor između dve države, Slovenije i Srbije, postoji punih devet godina. U međuvremenu su potpisani i sporazumi o elektronskoj razmeni podataka.

Izvor: Srbija Danas/Espreso

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *