NEMCI ALARMIRALI CELU EVROPU: EU nema snage da se odbrani od RUSIJE I KINE!

SAD, Kina i Rusija se takmiče za uticaj u formiranju novog svetskog poretka, dok im se Evropska unija ne može nikako suprotstaviti, piše Tomas Eger, profesor na Univerzitetu u Kelnu.

Transatlantski odnosi su u ruševinama, žali se Tomas Eger, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Kelnu, u članku objavljenom u novinama Frankfurter Allgemeine.

To je, po njegovom mišljenju, u velikoj meri posledica razvoja domaće političke situacije u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, ali glavni razlog za nesklad je promena svetskog poretka. Amerika se u međunarodnoj politici ponaša na nov način, a države EU su izgubile sve referentne tačke i ulaze iz jedne opasnosti u drugu. Stoga je potrebno trezveno analizirati trenutnu situaciju, kaže nemački profesor.

Loading...

Moramo početi s prepoznavanjem stvarnog stanja stvari, jer je transatlantski odnos prožet iluzijama, kaže Tomas Eger. U procesu stvaranja novog svetskog poretka velike sile se ne oslanjaju na multilateralnu saradnju i dokazane međunarodne institucije. Transformacije u svetskoj politici određuju ne samo načela “Amerika na prvom mestu”, nego i slogani “Prvo Kina” i “Prvo Rusija”, tvrdi autor.

Evropska unija nema ništa od toga da sprovodi svoje načelo multilateralne saradnje. Regulisanje međunarodnih kriza od strane postojećih institucija je odavno neefikasno, a stari međunarodni poredak je izgubio svoju strukturirajuću moć, nastavlja stručnjak.

“Tri nejednake supersile sada se takmiče za određeni uticaj na norme, pravila, raspodelu i efikasnost novog svetskog poretka”, piše profesor sa Univerziteta u Kelnu.

Vojno i ekonomski Sjedinjene Države, Kina i Rusija vrlo različite jedna od druge, tako da svaka od sila traži vlastite načine za efikasno korišćenje svojih prednosti. Za Kinu, to je ekonomija, za Rusiju je to vojna sila, a SAD preti drugim zemljama u oba područja.

Države EU ne samo da nemaju slične mehanizme sile, ističe Eger i evropskim zemljama savetuje da trezveno priznaju da nisu ni sposobne da obavljaju tako važne državne zadatke kao što su odbrana vlastite teritorije, nuklearno odvraćanje potencijalnih protivnika i efikasna zaštita trgovinskih puteva. One zavise od dolara kao međunarode rezervne valute, kao i od podataka stranih obaveštajnih službi. Štaviše, EU je puna unutrašnjih sukoba i njena politička stabilnost je upitna, kaže stručnjak za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na unutrašnjem političkom nivou u Evropi jačaju nacionalističke stranke, a percepcija opasnosti i privatnih interesa postaje sve više rasprostranjena. Rusija sprovodi vojnu intervenciju, Kina ekonomsku, a SAD postupno izmiču “zaštitni kišobran” iznad EU , navodi Tomas Eger.

Evropski političari u ovoj situaciji izjavljuju da Evropska unija sada preuzima vlastitu sudbinu u svoje ruke. Međutim, ovo je ili pokušaj da vlastite pristalice i javnost nahrani “politički umirujućim izjavama”, ili da se u dalekoj perspektivi dođe do trenutka kada, do hipotetičke realizacije nekakve Evrope, niko od osoba koje daju takve izjave neće biti žive.

Prema rečima stručnjaka, verovati da će u 10 ili 20 godina EU opstati na svetskoj sceni je vrlo optimistična pretpostavka.

“Stoga moramo trezveno priznati, ako EU želi da preživi kao demokratska zajednica država, nema izbora nego da ojača savez sa Sjedinjenim Državama”, sumorna je tvrdnja nemačkog političkog analitičara, koji sugeriše da na temelju te činjenice treba graditi evropsku spoljnu, ekonomsku i bezbednosnu politiku.

U međuvremenu, EU sada ide upravo suprotnim kursom, žali se prof. Tomas Eger. U pokušaju spašavanja nuklearnog sporazuma s Iranom zemlje EU su sporazum s Teheranom stavile iznad odnosa sa Sjedinjenim Državama.

U pitanjima Ugovora INF i Severnog toka 2 su ciljevi pojedinih država postavljeni iznad kohezije Zapada, žali se nemački profesor. On priznaje da su Amerikanci odustali od svojih prethodnih stavova o klimatskim pitanjima i trgovinskoj politici, ali je beskorisno govoriti o njihovoj političkoj i moralnoj superiornosti evropskih zemalja u tom kontekstu, čak i ako neke vlade EU to dobro rade.

Umesto toga, Tomas Eger poziva na preoblikovanje transatlantskih odnosa na takav način da budu konkurentni za novi svetski poredak. Može biti zgodno tugovati za svetom multilateralne saradnje, ali je pogrešno od te tuge stvarati glavni kurs spoljne politike, jer će se ona razbiti u sudaru sa stvarnošću novog međunarodnog poretka.

Uprkos brojnim suprotnim izjavama koje su dale, zemlje EU su sada izuzetno zavisne od Sjedinjenih Država, rekao je stručnjak. Njihova bezbednost, dobrobit i kohezija ne mogu se sačuvati suprotstavljanjem Americi. Prepoznati stvarnost je prvi korak koji će omogućiti nastajanje nove zapadne politike EU, piše Tomas Eger.

EU se u transatlantskom odnosu mora prilagoditi novoj dinamici integracije. Evropi trebaju realistični pogled i kreativni koncepti za nastavak evropske integrcije, jer će trenutne inicijative oslabiti jedinstvo EU i nastaviti da razbijaju transatlantske odnose.

Uspostavljanje odnosa između EU i Sjedinjenih Država bio je najvažniji zadatak u poslednje dve decenije, napominje članak. Međutim, političari s obe strane Atlantika su se okliznuli na tom polju.

“Vlade u Moskvi i Pekingu teško veruju u političku sreću. Da sprečimo autoritarne supersile da formiraju međunarodni poredak ostalo nam je malo vremena”, upozorava nemački profesor sa stranica Frankfurter Allgemeine Zeitunga, iako prekasno, što će verovatno pokazati i izbori za evropski parlament i nacionalne parlamente sledećih nekoliko godina.

Profesor Tomas Eger čak i ne poziva evropske zemlje da se vrate transatlantskoj solidarnosti. On traži od evropskih zemalja da prihvate doktrinu ograničenog suvereniteta Leonida Brežnjeva u kojoj bi, u ovom slučaju, crvena Moskva bila Vašington, a evropske prestonice regionalne ispostave američkog carstva. Zanimljiv apel za “koračanjem u prošlost”, posebno za zemlje istočne Evrope koje su ograničeni suverenitet živele decenijama, sve do urušavanja sovjetskog bloka.

Izvor Logicno.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *