NIKAD NE BISTE POGODILI KOJA: Jedna članica NATO stala je uz Srbiju dok su nas gađali bombama i uranijumom 1999. godine!

Veliko hvala!

Prošlo je 20 godina od početka bombardovanja SRJ-a koje je trajalo punih 78 dana. Ipak istinski heroj za Srbe i Srbiju, mora da bude Mađarska!

Mnogi će se sada pitati zašto Mađarska? I ona je bila članica NATO u vreme kada su bombarderi alijanse zasipali Srbiju osiromašenim uranijumom i kasetnim bombama.

Loading...

Tačno, Mađarska je bila deo NATO i tada, međutim ono što malo ko u Srbiji zna ili pamti je da naš sused 1999. godine nije dozvolio korišćenje svoje teritorije i vazdušnog prostora alijansi za agresiju na Srbiju!

Združenu agresiju na SR Jugoslaviju izvršile su sledeće države, članice NATO: Belgija, Holandija, Danska, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Turska, Kanada, Velika Britanija, Norveška, Poljska, Portugal i Sjedinjene Američke Države.

Prve države koje su NATO-u dali svoje teritorije za napad na Jugoslaviju bile su Hrvatska i Slovenija, koje tada nisu bile deo ovog vojnog saveza.

Međutim Mađarska koja je postala članica pred samo bombardovanje Jugoslavije, tačnije 12. marta 1999. godine nije dozvolila upotrebu svoje teritorije za napad na Srbiju.

Zbog te odluke Evropa je često kritikovala Budimpeštu da ne radi dovoljno na proširenju mira i stabilnosti u regionu, a čak su i ostale članice tražile od Havijera Solane da se kazni ovakvo ponašanje Mađarske.

Izvor: Srbija danas/Alo.rs/M.Ž.

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *