VAŽNO OBAVEŠTENJE za roditelje! NEVAKCINISANA DECA NEĆE moći u školu! Kazne i do 100.000 dinara!

Prijava počinje 1. aprila i traje do 30.maja, upisuju se rođeni od 1.marta 2012. do 28 februara 2013, uz obavezu da su primili DT, OPV i MMR vakcine.

Upis dece u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i traje do 30. maja, a upisuju se svi rođeni od 1.marta 2012. do do 28 februara 2013. godine. Međutim , oni koji nisu vakcinisani neće moći da se upišu, a oni roditelji koji svoju decu ne upišu u osmoletku biće kažnjeni po džepu – 100.000 dinara!

U prvi razred upisuju se deca koja će do 1. septembra imati najmanje šest i po godina, odnosno najviše sedam i po, a procenjuje se da ih je oko 70.000. Mogu je upisati i oni koji će do početka školske godine dopuniti šest godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u osnovnu školu.

Loading...

Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje i školu. Za one roditelje i staratelje koji ne upišu mališane u školu,a da nemaju opravdan razlog za to, sledi novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara. Od neophodne papirologije potreban je izvod iz matične knjige rođenih (overen prepis ili foto – kopija) koji može biti stariji od šest meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta i vakcinaciji, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi (foto – kopija prijave stana ili foto – kopija lične karte), kao i uverenje predškolske ustanove o pohađanju predškolskog programa koje se dobija u vrtiću.

Kada su u pitanju lekarski pregledi, prvo je potrebno obaviti pregled kod pedijatra, gde roditelji mogu dobiti uput za preglede koje dete mora da obavi, a to su pregledi kod otorinolaringologa,oftamologa,fizijatra,logopeda i stomatologa, kao i laboratorijske analiza krvi iz prsta i urina.

S obzirom na to da neki roditelji odbijaju da vakcinišu svoje mališane ,bitno je da znaju da nijedno dete neće moći da pođe u osmoletku ako nije primilo vakcine DT,OPV i MMR. Iako upis predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka, to često predstavalja i stres pojedinim roditeljima, koji strepe od testiranja.

Važno je napomenuiti da se opustite i da ne opterećujete decu dodatno time. Potrebno je da dete bude opušteno i odmorno kako bi stručnjaci u školi obavili procenu na kvalitetan način. Testiranje traje od 30 do 40 minuta,a počinje razgovorom sa psihologom,koji procenom dečijih odgovora utvrđuje zrelost za polazak u školu.

OLAKŠICE UZ E-UPIS

Novina od ove godine je da roditelji neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu. Kako objašnjavaju iz Kancelarije za informisanje tehnologije i elektronsku upravu, škole će same da pribavljaju podatke.

Napravljen je informacioni sistem E – upis, koji je deo sistema E – uprave. Dodaju da roditelji i dalje imaju mogućnost da izvodi iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što ostaje kao obaveza u papirnoj formi je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađa nju pripremnog predškolskog programa.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: Srbija Danas/Kurir

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *