HITNO POTREBNI RADNICI, POSAO SE DOBIJA ODMAH: Dva zanimanja su najtraženija: Ko ovo zna da radi, za njega nema zime!

U Hrvatskoj su najtraženija zanimanja prodavca ili konobara, govore podaci ogranka Zavoda za zapošljavanje Virovitičko-podravske županije o najtraženijim i najmanje traženim zanimanjima u 2018. godini.

Više nego svaki deseti oglas putem Zavoda tražio je upravo prodavca ili konobara, govore ti podaci. Ili, u brojkama, od ukupno otvorenih lanjskih 5445 radnih mesta, 332 su bila za prodavce, a 265 za konobare.

Na popisu deset najtraženijih zanimanja slede radnici na proizvodnoj liniji (181), pa nastavnici (146), vrtlari (141), zidari (137) i čistači (133). Tu su onda saradnici u praktičnoj nastavi, što mu dođe kao nastavnik u strukovnoj školi (132) te drvoprerađivački radnici (111) i radnici za pomoć u kući, što je najčešće drugo ime za radnika na javnim radovima (109).

Loading...

S druge strane tablice čak je stotinak zanimanja za koje je na Zavodu li istaknut tek jedan oglas. Među njima su, na primer, uz klaviristu i kustosa, i direktor hotela, agronom, grafički urednik, veroučitelj, arhitekta, diplomirani politolog, diplomirani inženjer za zaštitu životne sredine, pa i diplomirani inženjer prehrambene tehnologije.

Zgodna ilustracija obrazovne razine tržišta rada – najviše se traže srednjoškolska ili zanimanja za koja je dovoljna tek osnovna škola, a najmanje uskospecijalizirana fakultetska zanimanja.

Vesna Kuterovac, predstavnica kancelarije Zavoda za zapošljavanje, koji je glavni za ovu županiju, kaže kako se na temelju praćenja položaja pojedinih zvanja u proteklom razdoblju rade prognoze njihovog položaja u budućnosti, što se i objavljuje.

– Premda su jasne i izravne, naše preporuke imaju kvalitativni karakter. Preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima, ali se ono ne određuje kvantitativno – kazala je ona.

Prema najnovijim preporukama za ovu županiju, iz decembra prošle godine, poželjno je povećanje kvota za zidare, vozače, tesare, bravare, stolare, mesare, autolimare, pekare i još neka strukovna zanimanja, dok se, kad je studija u pitanju, preporučuje veća produkcija građevinara, strojara, elektrotehničara, lekara, matematičara, fizičara, logopeda, psihologa, farmaceuta i još nekih zanimanja.

S druge strane, Zavod predlaže smanjenje broja upravnih referenata, komercijalista, fizioterapeuta i, pre svega, ekonomista.

 

Izvor: Podravski.hr/N.M.

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *