MILOGORCI BI DA NAS SPASU OD PUTINA – I Srbija da uđe u NATO, JER JE TO SPAS OD RUSIJE, ovakvu glupost još niste čuli…

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović ocijenio je da članstvo u NATO znači produženi pojas stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i smanjuje prostor za djelovanje protivnika vrijednosti evroatlantske porodice.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović ocenio je da članstvo u NATO znači produženi pojas stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i smanjuje prostor za delovanje protivnika vrijednosti evroatlantske porodice.

Darmanović, koji je u Vašingtonu prisustvovao ministarskom sastanku NATO kojim je obeležena 70. godišnjica osnivanja alijanse, istakao je da, što se više širi zona članstva Alijanse, region postaje stabilniji.

Loading...

-Srbija će, verovatno, u nekom momentu morati da se odluči kuda želi da ide. Za sada vidimo da aktivno radi na svom članstvu u Evropskoj uniji i svakako joj u tome želimo uspeh. Bilo bi odlično da svi krenemo tim pravcem i imamo uspeha u tome, ali ipak, geopolitika je nešto drugo. Tako da će Srbija verovatno u nekom momentu morati da donese neke strateške odluke. Nažalost, za sada nema napretka u vezi sa Bosnom i Hercegovinom što se tiče njenih aspiracija prema NATO. Čini se čak da je posle ovih izbora došlo do izvesnog pogoršanja situacije u tom pravcu. Ipak ovo je sve jedan proces i ne mogu se sve stvari rešiti odjednom, rekao je Darmanović za Glas Amerike.

Crnogorski ministar spoljnih poslova ocenio je veoma značajnim to što je Severna Makedonija još jedna od država Balkana na putu članstva u NATO – očekujući i iskorak na putu te zemlje prema Evropskoj uniji.

-Uklonjen je jedan skoro trodecenijski problem između dve države oko imena. Severna Makedonija i Grčka su zajedno rešavajući to pitanje pokazale i viziju i hrabrost. Otvoren joj je put u NATO strukture. A kada dođe vrijeme za to – nadamo se da će na leto ove godine, kao i Albanija, dobiti poziv da počne pregovore sa EU. Ako računamo Hrvatsku i Sloveniju i tome dodamo Crnu Goru, Albaniju i sada Severnu Makeodniju veći je dio regiona pod NATO kišobranom. Tako da su napravljeni značajni uspesi. Sve zemlje su aspiranti za Evropsku uniju, neke su članice Hrvatska i Slovenija, druge su na putu, poput Crne Gore koja je predvodnik. Tako da, iako postoji geopolitička kompeticija na području Balkana, ipak postoje rezultati kojima možemo biti zadovoljni, smatra Darmanović.

Još jedan od izazova sa kojima se suočavaju, kako države članice NATO, tako i EU, su napeti odnosi sa Rusijom. Darmanović tim povodom smatra da će Rusija još dugo biti goruća tema.

On je kazao da NATO mora biti spreman na kredibilnu politiku odvraćanja kada je politika Rusije u pitanju.

vodom smatra da će Rusija još dugo biti goruća tema.

Izvor: IN4S

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *