POSLEDNJE UPOZORENJE RODITELJIMA! Nevakcinisana deca biće oduzeta?! ROK USKORO ISTIČE

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred osnovne škole!

On je dodao da roditelji tu obavezu treba da ispune do 1. septembra.

– Država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice. Ministarstvo prosvete insistira na vakcinisanju dece i daje rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili – rekao je Šarčević.

Loading...

Govoreći o zadatku racionalizacije škola, koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim i slabije razvijenim sredinama, ministar zaključuje da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

Postoje opštine koje su se sa 20.000 stanovnika stopile na dvostruko manje, imaju 10 isturenih odeljenja sa po pet-šest đaka, koji će ostati u svojim zgradama, nećemo nijednog od njih navoditi da putuju 20 kilometara do škole. Ali ima i škola koje sa toliko učenika imaju direktora, sekretara i još osoblja – objašnjava Šarčević.

U ovom slučaju, naveo je ministar, najveća je bojazan za radna mesta.

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, a da će škole koje ostaju prazne biti pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

Na taj način selo će oživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje, kaže Šarčević.

Ministar prosvete naglasio je još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

– Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih – ističe Šarčević.

Stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima, mogućnost da podignu stambeni kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države, zaključio je ministar prosvete.

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *