POSLEDNJA VEST! KFOR NA SEVERU KOSOVA: Narednih dana američki i NATO vojnici imaće velike manevre!

KFOR najavio velike vežbe šitom KiM, narednih dana sve će prštati od aktivnosti američkih i NATO vojnika

U narednim danima KFOR će sprovoditi planirane obuke i vežbe širom Kosova, posebno na zapadu i na severu Kosova, navodi se u saopštenju KFOR misije, koje je dostavljeno Radiju Kosovska Mitrovica 

Mi smo tu da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje – navodi se u saopštenju.

Loading...

Podsetimo, komandant američkih snaga na KiM pukovnik Roj Makareg kaže da bi vojnici pod njegovom komandom „morali da reše situaciju“, ukoliko bi KBS prekršile svoj mandat

– Zavisi od okolnosti. Ukoliko bi aktivnost KBS prekršila mandat onda bi na nama bilo da rešimo tu situaciju. Ukoliko bi okolnosti zahtevale angažman na visokom nivou, obratili bi se komandantu Kfora. Moram da naglasim da se naš mandat nije promenio. Mi smo nepristrasni.

Svojom misijom pružamo bezbedno okruženje i stabilnost ne samo Kosovu već i celom regionu. Za nas je važno da obe strane nastave sa političkim dijalogom i pronalaženjem političkog rešenja. To je cilj kome se teži – rekao je Makareg u intervjuu portalu Balkanska bezbednosna mreža.

Na pitanje kakav je odnos američkih snaga na Kosovu prema KBS, Makareg je rekao da odluka Prištine da transformiše tu formaciju u oružane snage nije promenila mandat američkih snaga.

– U decembru je Priština odlučila da transformiše KBS u oružane snage. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog toga. Odluka Prištine nije promenila naš mandat, on je ostao isti. Mi sarađujemo sa kosovskim snagama bezbednosti u neborbenim aspektima poput obuke saniteta i deminiranja. Naravno, nama su naši zadaci na prvom mestu. Ne bavimo se opremanjem i obučavanjem KBS. To pitanje se tiče Tima za savetovanje i vezu NATO (Nato Advisory Liasion Team). Naši odnosi sa KBS su minimalni, mi njih ne obučavamo za ratovanje i prioritet su nam sopstveni zadaci – rekao je on.

Američki pukovnik je rekao da je saradnja sa Vojskom Srbije izvanredna i da je nedavno imao sastanak sa komandantom 4. brigade Kopnene vojske brigadnim generalom Slobodanom Stopom u Vranju.

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

KIJEV IGNORIŠE ČINJENICE: Na čijoj strani je bila Irina Farion

Ukrajinski mediji javili su da je bivša poslanica Vrhovne rade Ukrajine Irina Farion sahranjena u …