PUTIN ŠALJE SPECIJALCA U BEOGRAD ZBOG KOSOVA: Rusija se posle više od šest godina odlučila na OVAJ KORAK!

Dolazak novog ambasadora Rusije u Srbiju Aleksandra Bocana Harčenka, koji će u junu stupiti na dužnost umesto Aleksandra Čepurina, nije slučajan i iza njega se krije namera Moskve da zadrži u fokusu pitanje Kosova i Metohije.

Čepurin je šest i po godina proveo u Srbiji, a njegov naslednik je takođe profesionalni diplomata. Harčenko važi za stručnjaka za rešavanje problema, te i ne čudi što mu je nadimak „ruski specijalac“. Slovi i za odličnog poznavaoca prilika na Balkanu, za šta su mu poslužila dosadašnja nameštanja.

Diplomatskom pozicijom zameniće dosadašnje mesto šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a saradnici ga opisuju kao „profesionalca, staloženog, ali odlučnog“.

Loading...

– Harčenko važi za čoveka koji je komukativniji od Čepurina. Ne čudi što je baš on odabran za novog predstavnika Moskve u Beogradu, imajući u vidu da se trenutno lome koplja pri rešavanju pitanja Kosova, a da Rusija na sve načine pokušava da zadrži uticaj na Balkanu i ostane na izvoru informacija. U igri oko tzv. Kosova su EU i Amerika, sa namerama da izdejstvuju rešenje koje njima odgovara i sebi pripišu zasluge oko rešavanja odnosa Prištine i Beograda, pa ni Moskva ne može sebi da priušti da u Srbiju pošalje nekog drugog drugorazrednog diplomatu – kažu iz diplomatskih izvora.

Govoreći o tome šta dolazak Harčenka znači za Srbiju, i politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je njegovo preseljenje u Beograd blisko povezano sa lažnom državom Kosovo.

– On je profesionalni, karijerni diplomata, baš kao i Čepurin. Važi za vrlo efikasnog, ali i odmerenog diplomatu. To je kontinuitet ruske diplomatije, pošto je Harčenko odličan poznavalac prilika na Balkanu. pokazuje i da Rusija ima velike interese na Balkanu. Pokazuje i da Rusija ima velike interese na Balkanu i da ne želi da joj išta promakne, zato i šalje ozbiljne profesionalce u Beogradu – kaže Anđelković.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenjuje da je u pitanju nastavak ruske politike.

– Moskva je oduvek imala aspiracije ka Srbiji i uvek je slala jake diplomate u Beograd. Sve je povezano sa Kosovom, a poznato je da bilo kakvo rešenje o tom pitanju mora da prođe Savet bezbednosti UN, u kom je Rusija.

U kontekstu dolaska novog ruskog ambasadora, Harčenka je ranije spomenuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ga je opisao kao „istaknutog, oštrog, snažnog diplomatu“ kao i da je jedan od „ruskih diplomatskih specijalaca“.

Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do 2014. godine, član Saveza za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma, uz predstavnike SAD i EU, kao i u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja za statusa Kosova i Metohije.

 

Izvor: Srbija Danas/Blic

 

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *