Foto: Pixabay.com

ZARADA – BOLI GLAVA! Nemci vape za medicinskim sestrama iz Srbije! A kada čujete kakvi su novi uslovi…

Medicinske sestre iz Srbije koje su uhlebljenje našle u Nemačkoj dobile su povećanje zagarantovane minimalne zarade

Povišica iznosi 200 evra mesečno, bilo da su pitanju zarade medicinskih sestara koje nisu nostrifikovale diplomu ili onih koje su to uradile.

Praktično, minimalna mesečna plata koja je iznosila 1.800 evra tokom prošle i prethodnih godina sada je 2.000 evra. Zarada medicinskih sestara kojima je srpska diploma priznata u Nemačkoj istovremeno je uvećana sa 2.200 evra na 2.400 evra. Istvoremeno je obema kategorijama ostala zagarantovana naknada za rad tokom noći, vikendom i praznicima, a koji se plaća do 50 odsto više i ne podleže oporezivanju.

Loading...

Ove novine se odnose isključivo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera iz Srbije, a koje su na rad u Nemačku otišle legalnim kanalima posredstvom sporazuma dve zemlje odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

„Reč je o projektu koji se sprovodi na osnovu sporazuma Nemačke i Srbije i zaključen je tokom 2013. godine. Godišnje preko njega u Nemačkoj posao dobije više od 110 ljudi iz Srbije. Radi se isključivo o angažovanju kandidata čija su zanimanja zvanično deficitarna u oblasti nege u Nemačkoj, pa se posredovanje odnosi samo na medicinske sestre i tehničare opšteg i pedijatrijskog smera. Znači, to se ne odnosi na doktore, anesteziologe niti bilo koga drugog. Samo oni kandidati koji su završili četvorogodišnju medicinsku školu, smer opšti ili pedijatrijski tehničar, i završili stručni ispit, mogu da pronađu posao preko ovog projekta. I uslov je i da su državljani Srbije i da u Srbiji imaju stalno prebivalište – navode za „Blic Biznis“ u GIZ.

Kako dodaju, kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji. Sve troškove snose nemački poslodavci, te je proces posredovanja, kako tvrde, na legalnom, profesionalnom i društveno odgovornom nivou.

Projekat radimo sa oko 200 poslodavaca širom Nemačke. Ne idemo po srednjim školama i ne vrbujemo učenike koji još nisu ni završili medicinsku školu, već radimo isključivo sa osobama koje su završile školu i imaju odgovarajuću praksu. Takođe, svi poslodavci sa kojima projekat radi moraju da potpišu ugovor kojim garantuju potpuno iste uslove i zaradu kao i nemačkim državljanima – navode u ovoj organizaciji.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno za ulazak u projekat, jer projekat o svom trošku obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja. Takođe pruža podršku i u procesu nostrifikacije diplome, kao i podršku pri integraciji u Nemačkoj.

U toku je konkurs koji su raspisali Nacionalna služba za zapošljavanje i GIZ za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj. Prijave su do 26. aprila isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a do kraja ove godine biće raspisan još jedan konkurs, negde krajem avgusta.

Foto: Pixabay.com

Izvor: Blic/Alo.rs/M.Ž.

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *