NATO RAZMEŠTA MOĆNO ORUŽJE NADOMAK SRBIJE: Rusija odmah reagovala i otkrila šta je cilj Alijanse!

Moskva pažljivo prati razmeštanje sistema protivraketne odbrane SAD THAAD u Rumuniji.

Rusija ima pitanja o ciljevima tog razmeštanja, rekao je novinarima zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško

– Imamo pitanja zbog čega se razmešta sistem THAAD i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji – rekao je Gruško.

Loading...

Prema njegovim rečima, Moskva je na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmeštanje protivraketa na objektima u Rumuniji namenjeno isključivo pariranju raketnim pretnjama izvan evroatlantskog regiona i da „te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije“.

– Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da Sjedinjene Američke Države danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američki PRO, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja – naglasio je diplomata.

Drugo pitanje u vezi s tim, kako je naveo Gruško, jeste koliko će dugo sistem THAAD biti u Rumuniji i kakve će funkcije on realno ispunjavati.

Ranije je evropska komanda SAD u Evropi saopštila da će, na zahtev NATO-a, ovog leta u Rumuniji postaviti sistem THAAD tokom tehničkih radova i modernizacije postojećeg kompleksa PRO „Egis ašor“.

Govoreći o rastućoj aktivnosti NATO-a u Crnom moru Gruško je istakao da ona podriva međunarodnu stabilnost i da će Moskva reagovati na „adekvatan način“.

– Nedvosmisleno je negativno to što aktivnost u crnomorskom regionu ne doprinosi bezbednosti, već samo podriva regionalnu stabilnost. Razume se, mi ćemo preduzeti sve neophodne mere za neutralizaciju opasnosti povezanih s povećanom aktivnošću NATO-a u tom regionu. Pažljivo pratimo kako će se razvijati planovi Alijanse u vezi s jačanjem prisustva u tom regionu i reagovaćemo na odgovarajući način na to – rekao je Gruško na marginama zasedanja Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije.

On je dodao da je Moskva duboko uverena da se bezbednost u Crnomorskom regionu mora štititi pre svega saradnjom crnomorskih zemalja.

– To je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, u vojnoj sferi to je dokument o merama poverenja u Crnom moru. Nadamo se da će biti obnovljena delatnost grupe „Blek si fors“ (Crnomorska vojno-mornarička grupacija za operativnu saradnju), koja je stvorena sa ciljem saradnje flota svih crnomorskih država – istakao je Gruško.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *