SRAMNO! LICEMERNA IZJAVA BIVŠEG ŠEFA FRANCUSKE DIPLOMATIJE: Bombardovanje bilo NEIZBEŽNO, svi ga razumeli i odobrili?!

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju Srbije i SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su konačnu odluku o tome „razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

– Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne… – kaže Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Loading...

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. i da ga sada priznaje 110 zemalja članica UN.

– Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost – izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

– Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu…I američki Stejt department je zabrinut zbog toga – kaže Vedrin.

Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, „ali u veoma drugačijem kontekstu“, dodajući da su „konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *