PUTIN OD SRBIJE PRAVI NUKLEARNU SILU! Naša zemlja uskoro dobija nešto najsavremenije što postoji u ovom delu Evrope!

Na međunarodnoj konferenciji „Atomekspo 2019“ u Sočiju ugovoreni su memorandumi kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe

Izgradnja najmodernijeg istraživačkog Centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije počinje u Srbiji iduće godine, uz pomoć ruske kompanije Rosatom

To je izjavio za Sputnjik ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, uoči potpisivanja dva memoranduma sa generalnim direktorom korporacije „Rosatom“ Aleksejem Lihaiovom.

Loading...

Na međunarodnoj konferenciji „Atomekspo 2019“ u Sočiju ugovoreni su memorandumi kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Prvi dokument određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na transparentnost i informisanje javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

Ministar Popović je ocenio da je potpisivanjem sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije:

– Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno obnavljamo i gradimo srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti.

On je objasnio i smisao budućeg istraživačkog nuklearnog centra u Srbiji:

– To će biti najsavremeniji takav centar u ovom delu Evrope, gde će se obučavati stručnjaci za nuklearne tehnologije iz celog sveta. Danas se nuklearna energija koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, ‘pametnim gradovima’. Želimo da razvijamo potencijale Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski ‘Rosatom’, koji je vodeća kompanija u ovoj oblasti u svetu – rekao je Popović.

Generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihaiov, istakao je značaj potpisanih sporazuma uz ocenu da je u prethodnih godinu dana postignut veliki uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

– Bez kvalifikovanih kadrova, nuklearne tehnologije nemaju budućnost, a bez podrške javnosti nije moguće govoriti o implementaciji takvih visokotehnoloških projekata. Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski postavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije – istakao je Lihaiov.

Poruku učesnicima foruma „Atomekspo“ uputio je pisanom izjavom i predsednik Rusije Vladimir Putin:

– Nuklearne tehnologije otvaraju nove šanse za razvoj medicine, kreiranje jedinstvenih materijala, otkrivanje svemira istraživanje Arktika. Rusija tradicionalno ima veoma kvalitetne kadrove i potencijal i aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima, nudeći veoma kvalitetna, sigurna i ekološki prihvatljiva rešenja“.

Inače, učesnici Panela na konferenciji „Atomekspo“ zaključili su da nijedan od ciljeva održivog razvoja UN – svet bez siromaštva, bez gladi, čista voda, dobro obrazovanje ili zdravstvena zaštita – ne može biti postignut bez korišćenja nuklearne energije

 

Izvor: rs.sputniknews.com/ Alo.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *