NATO DOVLAČI VOJSKU NA GRANICE SRBIJE – SPREMA „ODLUČAN UDAR“: Veliki manevri Alijanse, za šta se vežba tolika armada?!

Prema usvojenom dokumentu, reč je o dosada najvećoj vojnoj vežbi organizovanoj u ovoj državi, „na kojoj će se na praktičan i vidljiv način manifestovati saveznička podrška članstvu RSM u NATO“

Izvođenje zajedničke vojne vežbe pod nazivom „Odlučan udar“, 2.000 vojnika Armije Republike Severne Makedonije (RSM) i 2000 pripadnika snaga američke Komande US EUCOM koja će u nekoliko faza biti sprovedena u ovoj zemlji od 20. maja do 15. jula ove godine, u utorak je odobrila Vlada premijera Zorana Zaeva.

Na sednici Vlade u Skoplju, kako je saopšteno, razmatrana je i prihvaćena Informacija o izvođenju pomenute vojne vežbe, po predlogu Ministarstva odbrane, uz odluku odobrenja ulaska i boravka pripadnika inostranih oružanih snaga na teritoriji RSM u tom cilju.

Loading...

Prema usvojenom dokumentu, reč je o dosada najvećoj vojnoj vežbi organizovanoj u ovoj državi, „na kojoj će se na praktičan i vidljiv način manifestovati saveznička podrška članstvu RSM u NATO“.

– Na vojnoj vežbi je predviđeno, osim učešća 2.000 pripadnika Armije RSM, i aktivno učešće 2.000 pripadnika oružanih snaga SAD i 400 različitih vidova motornih vozila, 25 pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i 10 različitih motornih vozila, 25 pripadnika oružanih snaga Republike Bugarske i 10 različitih tipova motornih vozila, 25 pripadnika oružanih snaga Republike Litvanije i 100 pripadnika Vojske Crne Gore i 20 različitih vrsta motornih vozila – preneto je u saopštenju Vlade u Skoplju.

Vojna vežba, kako se zaključuje u pomenutom dokumentu, „usmerena je prema postizanju interoperabilnosti pripadnika vojnih oružanih snaga zemalja učesnica u cilju obezbeđenja povećane kontribucije u tekućim i predstojećim operacijama predvođenim NATO alijansom“.

 

Izvor: Tanjug

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *