NEMAČKA NAJSTRAŠNIJE UCENILA SRBIJU ZBOG KOSOVA! Da li su ovo NAJGORE REČI o Beogradu izrečene u BUNDESTAGU?

Nemačka je odlučna po pitanju Kosova

Poslanici parlamentarne grupe CDU/CSU i partije Zelenih u nemačkom Parlamentu izrazili su protivljenje nagoveštajima da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini spremna da eventualno uzme u razmatranje plan o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, piše nemački dnevnik „Tagešspigel“.

Podsećajući da će 29. aprila o rešenju kosovskog problema na samitu u Berlinu razgovarati francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i delegacije Beograda i Prištine, nemački list navodi da postoje glasine da je Mogerinijeva otvorena za ideju razmene teritorija.

Loading...

Johan Vadepul, zamenik šefa poslaničke grupe CDU/CSU, ocenio je za taj list pred samit u Berlinu da je plan Mogerinijeve opasan i da neće doneti rešenje.
Vadepul smatra da bi takav potez mogao da ponovo izazove nestabilnost i etničke sukobe na zapadnom Balkanu i da nije isključeno da bi mogao da dovede i do novog vojnog konflikta.

„Nema garancije da bi promena granica ili razmena teritorija ostala ograničena na Srbiju i Kosovo“, rekao je nemački parlamentarac.

Nemački list tvrdi da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači podržali plan o razmeni teritorija, dok je Merkelova je izrazila protivljenje rešenju koje podrazumeva promene granica.

Vadepula je podržao i njegov kolega iz Partije zelenih Manuel Zaracin, koji je za nemački list rekao da su granice na zapadnom Balkanu nepovredive.

„Razmena teritorija između Kosova i Srbije je tabu i tako mora i ostati“, smatra Zaracin.

S druge strane, kako navodi „Tagešspigel“, francuski stav o ovom pitanju ostavlja mogućnost različitih interpretacija.
List navodi da je bivši šef francuske diplomatije i nekadašnji šef misije UN na Kosovu Bernar Kušner nazvao razmenu teritorija „dobrim rešenjem“, na koje bi, kako je dodao, poslednju reč trebalo da daju Vučić i Tači.

List podseća da će sastanku u Berlinu prisustvovati i predstavnici vlada Hrvatske i Slovenije.

Izvor: Espreso.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *