PODRŠKA IZ DALEKOG PEKINGA! Kineski predsednik Si šalje Srbiji NOVE DRON-BOMBARDERE, ali i moćni PVO sistem!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom predstojeće posete Kini sa predsednikom Si Đinpingom razgovaraće, između ostalog, i o nabavci šest moćnih dron-bombardera tipa „ving lung“.

Dvojica lidera pregovaraće i o mogućnostima za isporuku PVO sistema FK-3 našoj zemlji (to je kineska verzija ruskog protivraketnog sistema S-300).

Već šesti susret

Loading...

Vučić će ove nedelje u Pekingu od 25. do 27. aprila učestvovati na drugom Forumu „Pojas i put“, na kome će mu biti ukazana posebna čast da među 40 svetskih šefova država i vlada bude jedan od trojice lidera koji će dati završnu reč na skupu.

Takođe, za predsednika Vučića rezervisano je i posebno, počasno mesto tokom svečane večere sa kineskim liderom i ostalim svetskim zvaničnicima.

Šef srpske države u Pekingu će se po šesti put sastati sa Si Đinpingom, a dogovoren je i bilateralni susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je najavljeno, Vučić će s kineskim predsednikom u petak, 26. aprila, razgovarati o učvršćivanju strateške saradnje u tri oblasti od presudnog značaja za Srbiju.

Na prvom mestu su razgovori o podršci Kine spoljnopolitičkim izazovima Srbije i rešavanju kosovskog problema. Zatim će se govoriti o učvršćivanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, energetike i industrije.

Konačno, na kraju će se precizirati i detalji o nastavku vojno-tehničke saradnje. Njeni temelji postavljeni su tokom prethodne Vučićeve posete, septembra 2018. godine.

– Srbija će od Kine nabaviti neke od najsofisticiranijih sistema naoružanja, a očekuje se i značajan transfer vojne tehnologije koja bi znatno unapredila srpsku vojnu industriju.

Reč je o dva sistema borbenih bespilotnih letelica, a svaki se sastoji od po tri drona nove generacije, zemaljske kontrolne stanice i udaljenog video terminala.

To su unapređeni dronovi-bombarderi namenjeni borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Pored toga, razgovaraće se i o nabavci PVO sistema FK-3.

Srbija je dobila uveravanja da ovaj raketni sistem može da dobije po najpovoljnijim mogućim uslovima, koji važe za prijateljske zemlje i saveznike.

Sve ove informacije potvrđuje i Miroslav Lazanski, koji podseća da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Vučića i Sija.

Ne uslovljavaju nas

– Poseta Kini je značajna politički, ekonomski, ali posebno je važan aspekt vojno-tehničke saradnje. Kineski dronovi su mnogo jeftiniji od svih drugih, a imaju odlične reference. Njima ćemo dodatno ojačati našu udarnu borbenu moć. Nude i transfer tehnologije i zajedničku proizvodnju, što znači da naše bespilotne letelice „Pegaz“ možemo da opremimo njihovom tehnologijom. I ne postavljaju nikakve uslove – ističe Lazanski.

Izvor: Srbija Danas/Informer

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *