TRAGIČNA SMRT VELIKE ZVEZDE SFRJ: Nije dočekao tridesetu!

Pokušao je da se leči

Davor Dujmović ostaće upamćen kao Perhan iz filma Dom za vešanje, ali i po ulogama u Top listi nadrealista.

Tragično je preminuo 31. maja 1999. godine. Početak karijere praktički ga je zatekao nespremnog. Naime, jednom prilikom, dok je bio dečak, susreo se sa Emirom Kusturicom i njegovim asistentom.

Loading...

Asistent je odmah pitao Davorovog oca da li bi hteo da povede sina na audiciju za film „Otac na službenom putu“, na šta je on i pristao. Kasnije se pokazalo da je on baš savršen za tu ulogu. Posle filma „Otac na službenom“ odlučio je da upiše filmsku akademiju, ali to mu nije uspelo. S nepunih osamnaest godina dobio je glavnu ulogu u idućem filmu Emira Kusturice „Dom za vešanje“ i nakon toga je proglašen jednim od najboljih glumaca u Evropi.

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom i nekoliko puta je neuspešno pokušavao da se leči. Rat ga je zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd. U Srbiji je snimio nekoliko filmova, a možda i najpoznatiji je „Underground“.

Posle rata odlazi u Sloveniju, gde se borio s alkoholizmom i depresijom. 31. maja 1999. godine počinio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Nije proslavio ni trideseti rođendan.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da nakon nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na tržnici Markale.

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tako vežbao – pričao je Davor.

Početkom 90-ih ozbiljnije se „navukao“ na narkotike i nekoliko puta pokušao je da se leči, ali bezuspešno. U tom periodu preko medija je poručivao: „Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo „ja sam mal’ pa sam radoznal“, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.“

Foto: Pixabay.com

Izvor: Espreso.rs/Express.hr

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *