ŠOK PRIZNANJE AUTORA SERIJE! Igra prestola je inspirisana RASPADOM JUGOSLAVIJE, a porodice su NARODI SFRJ!

Autor knjiga po kojima je rađena serija, Džordž Martin, priznao da se informisao o raspadu Jugoslavije tokom pisanja.

Serija „Igra prestola“ je jedna od najgledanijih i najskupljih serija ikada snimljenih, rađena je po serijalu knjiga Džordža Martina koji je pisan od 1991. godine kada je Jugoslavija bila u žiži svetske javnosti zbog nemira i otcepljenja.

Teoretičari su svaki narod iz serije poredili sa stereotipima o ljudima iz Jugoslavije.

Loading...

Lanisteri su Slovenci jer su bogati, plavi i misle da su bolji od drugih. Tareli su Slavonci iz Hrvatske sa plodnim tlom, uvek odlučujuć ali nikad glavni faktor.

Grejdžoji su Dalmatinci jer žive na moru i bave se morskim poslovima, a često su pirati. Dorni su makedonci jer su na jugu, Sunce im je simbol, a oni su crni, visoki, zgodni ljudi. Barateonci su Bosna i hercegovina u kojoj žive veliki, srećni ljudi, koji mnogo jedu i piju. Robert je kao Tito, jer nakon njegove smrti se sve raspada.

Erini su Crnogorci iz izolovane planinske zemlje gde su sinovi na prvom mestu. Starkovi su Srbi jer su ponosni borci za slobodu, a neki ih vide i kao divlje i okrutne.

Targerijanovi predstavljaju prognanu vladarsku porodicu Karađorđević. Bela luka predstavlja Beograd, a Veliki zid predstavlja Kosovo i Metohiju.

Iako Martin nikad javno nije priznao da mu je Jugoslavija bila inspiracija, rekao je da su mu vesti o njoj bile veoma interesantne. Ne znamo istinu, ali znamo da je Igra prestola postala svetski fenomen.

 

Izvor: Blic.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *