ŠOK ZA GRAĐANE! Ulaze u prodavnice i izlaze zabezeknuti zbog onog što zatiču na rafovima! Sramotno! Pa zar pred najveći hrišćanski praznik?!

Svinjsko meso u poslednjih nedelju dana poskupelo je za 100 dinara po kilogramu, a jaja, standarno, zbog nadolazećeg Uskrsa za tri do pet dinara po komadu.

Dok smo pre mesec dana kilogram svinjskog mesa mogli da nađemo i za manje od 400 dinara, danas cene mahom prelaze 500, dok je za kvalitetnije komade mesa, poput filea i otkoštenog karea, potrebno izdvojiti i blizu 700 dinara, koliko smo navikli da dajemo eventaulno za junetinu.

Jedni za ovakvu situaciju krive afričku kugu, koja na globalnom nivou pravi probleme proizvođačima, jer je svinjski fond desetkovan u brojnim državama zbog obaveze ubijanja zaraženih životinja. Cene svinjetine porasle su i na evropskom nivou za 30 odsto, pa je samo bilo pitanje vremena kada će talas poskupljenja stići i do nas.

Loading...

Sa druge strane, u Srbiji cena mesa tradicionalno skače uoči uskršnjih i prvomajskih praznika, a ako uzmemo u obzir da će uskoro i Đurđevdan, ne čudi nas što su cene otišle u nebo.

Agroekonomista Drago Cvijanović objašnjava da su svi prehrambeni proizvodi u stalnim promenama cena na gore i dole.

– Prodavci koriste praznike da podignu cene, to nije ništa novo. Svi znamo da su prasići i jagnjići pred 1. maj i Uskrs najskuplji. Čim je velika potražnja, a manja ponuda, cena se pomera na gore. Sigurno deo „krivice“ snosi i afrička kuga, ali je činjenica da trgovci prave iskorake za praznike kako bi skinuli malo kajmaka, jer znaju da će tada i oni sa najmanjim primanjima dati novac za meso – objašnjava on.

I dok jedni tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih praznika, mesari objašnjavaju da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinim delovima naše zemlje i 190 dinara.

– Povećana je tražnja, pa je veća i cena, to je normalno. Već polovinom maja doći će do stabilizacije cena, jer su sada porasle cene samo svežeg mesa, dok su cene prerađevina ostale iste – priča Goran vlasnik jedne beogradske mesarske radnje.

Državna jaja jeftinija

Na zelenim pijacama širom Srbije trgovci spremno dočekuju veliki hrišćanski praznik – Vaskrs. Cena kokošijih jaja kreće se od 10 do 20 dinara. A, na tezgama mogu da se pronađu i ona obojena.

Lepo složena na tezgama mame kupce, koji uglavnom kupuju od deset do 50 jaja, a ima i onih s većim porodicama koji kupuju i do sto, rekli su prodavci.

Kupci kažu da su „jajca poskupela, od tri do pet dinara“, a jedna starija gospođa tvrdi da su „državna jaja jeftinija“ i objasnila da je mislila na prozvode koji se prodaju u supermarketima.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: Alo.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Branio sam na smrt osuđene“ (4)

[ad_1] „Druže predsedniče, druže stalni sudija, i drugovi sudije porotnici. Svedoci smo epiloga jedne teške …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *