Šokantno! Vašington pripremio poseban plan za BiH – Rusija, Kina i Turska su deo strategije! U toku je militarizacija Republike Srpske?!

Istraživačka služba pri Kongresu SAD pripremila je izveštaj o politici Amerike prema Bosni i Hercegovini u kojem se navodi da Sarajevo ima važan geopolitički značaj za Vašington na Zapadnom Balkanu, ali da na njega negativan uticaj vrše Rusija, Turska i Kina.

Stoga bi, kako se navodi u izveštaju, Kongres trebalo da razmotri pitanje dodeljivanja pomoći Bosni i Hercegovini ukoliko se to uklapa u dugoročne ciljeve SAD.

Pre svega, iz istraživačke službe ukazuju na to da treba sagledati ciljeve kao što su očuvanje teritorijalne celovitosti BiH, zatim pitanje integracije BiH u sastav NATO-a i EU, ali i kada je reč o očuvanju energetske stabilnosti i izdržljivosti te zemlje na strane uticaje.

Loading...

Takođe, u izveštaju se ističe i da Moskva, navodno, namerava da utiče na evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, kao i da učvrsti svoju težnju ka dobijanju statusa „velike države“.

„Rusija nastoji da podrije stabilnost Bosne i Hercegovine, da produbi etničku razliku podržavajući antiliberalne i antizapadne političke struje i pružajući podršku militarizaciji Republike Srpske“, piše u izveštaju.

Foto: Pixabay.com

Izvor: rs.sputniknews.com/Alo.rs/D.N.

Loading...

About Autor

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *