OVE OBIČAJE OBAVEZNO ISPOŠTUJTE! Evo šta PRVO treba da uradite na vaskršnje jutro!

Vaskršnji običaji treba da se ispoštuju od prvog do poslednjeg, jer je to najradosniji hrišćanski praznik. Danas je najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je dobro da se uradi danas.

Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. pre ponoći. Ako se ode pre ponoći na spavanje, taj će cele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv.

Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje. Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cele godine bila zdrava i rumena.

Loading...

Prvo šta treba da se ujutro pojede i time omrsi jeste jaje! Posle doručka odlazi se u Crkvu na liturgiju.

U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj u ulicama gde je prolazila litija palile su se sveće u prozorima. Za Vaskrs se mese posebne pogače i hlebovi. U nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Šta bi bio Vaskrs bez dečje sreće i radosti, tako da neki praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, dvorišta ako ga imaju, pa onda deca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Na drugi dan Vaskrsa-Pobusani ili Vodeni ponedeljak, ide se na groblje i nose se i ostavljaju crvena jaja. Zove se vodeni jer na taj dan momci polivaju devoje vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cele godine, a jaje se treba da ti i stoci kako bi cele godine bi zdrava.

 

Foto: Pixaby.com

Izvor: Srbija Danas

Loading...

About Autor

Check Also

Da vam od VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICE krene na bolje, izgovorite OVU MOLITVU MAJCI BOŽIJOJ

Molitva prva VAVEDЕNjU Presvete Bogorodice u hram O, Presveta Djevo, Carice nebesa i zemlje, pre …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *