OVO BI SVAKO TREBALO DA IMA U SVOM DOMU: Na Uskrs je pored „čuvarkuće“, obavezno da na stolu stoji još jedno jaje – STRAŠNIK!

Prvo jaje koje domaćica ofarba u crvenu boju zove se čuvarkuća i čuva se tokom cele godine, dok se ne ofarba novo jaje. Međutim, postoje i običaju koji govore drugačije…

Najveći hrišćanski praznik “Velikdan” – Vaskrsenje Gospodnje se na Kosovu i Metohiji dočekuje prema vekovima čuvanim običajima koji se odvijaju utvrđenim redom. Šaranje jaja tamo je prava umetnost, a prvo što se radi je da se našara “strašnik” – jaje koje se kao zaštitnik doma, dece, polja, vinograda i stoke čuva cele godine.

Običaj je da se u svakom domu našaraju tri strašnika sa istim motivom, jednim krstom ili više njih. Njihova namena je da štite dom i sve što je u njemu, njive i vinograde. Na jajima se ispisuje H.V. (Hristos Vaskrse) i V.V. (Vaistinu Vaskrse), a obavezno se našara jaje “mlada”, koje se daruje momcima spremnim za ženidbu.

Loading...

Strašnikom majke ili bake praveći znak krsta dodiruju deci na spavanju u čelo, bradu, desni i levi obraz, govoreći: živ, zdrav, crven i rumen.

Jaja se farbaju na veliki četvrtak, uglačaju mašću ili uljem i odlaže u ostavu, do trenutka kada će ih domaćica staviti na vaskršnju svečanu trpezu sa radosnim pozdravom “Hristos Vaskrse” kojoj ukućani jednoglasno odgovaraju “Vaistinu vaskrse”.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: Alo.rs

Loading...

About Autor

Check Also

Da vam od VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICE krene na bolje, izgovorite OVU MOLITVU MAJCI BOŽIJOJ

Molitva prva VAVEDЕNjU Presvete Bogorodice u hram O, Presveta Djevo, Carice nebesa i zemlje, pre …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *