JEZIVA PORUKA IZ AMERIKE: Srbi, nemate vi para da ratujete za Kosovo!

Fridman je svetsku reputaciju stekao kao osnivač i direktor kompanije „Stratfor“

Glavni trendovi u 2020. godini biće globalni ekonomski pad, stvaranje intenzivnih unutrašnjih pritisaka na glavne zemlje izvoznice, poput Rusije, Kine i Nemačke, i povećanje snage uvoznika, a Balkan, Srbija i tzv. Kosovo, zadržaće za SAD važnost u skladu sa pretnjom američkim interesima.

Loading...

Ovo su glavne ocene iz godišnjeg predviđanja za 2020. kojeg je upravo završio jedan od najpoznatijih američkih i svetskih analitičara strateških i geopolitičkih kretanja u svetu Džordž Fridman.

Fridman je svetsku reputaciju stekao kao osnivač i direktor kompanije „Stratfor“, a danas je osnivač i direktor analitičko-konsultativne kompanije „Geopolitical Futures“ u glavnom gradu Teksasa Ostinu.

Decenijama je pratio kretanja na Balkanu, pa su za nas posebno zanimljive njegove ocene o mestu Balkana u američkoj spoljnoj politici u promenjenim okolnostima, od kojih je najvažnije okretanje SAD ekonomskim sredstvima u postizanju svojih ciljeva, umesto ranijih decenija kada su SAD to činile vojnom silom i ratovima.

Osim toga, SAD će se baviti samo onim zemljama i regionima gde su stvarno američki interesi u pitanju, a svi ostali – neka se snalaze kako znaju i umeju.

– SAD su se suočile s činjenicom da nisu u stanju da ostvare svoje ciljeve vojnim sredstvima. Mi smo na Bliskom istoku već 18 godina u ratu bez kraja i mora da se promeni način na koji smo prisutni u regionu i iz kojih razloga – kaže Fridman.

Komentarišući imenovanje Trampovog izaslanika za takozvano Kosovo, ambasadora Ričarda Grenela, Fridman navodi:

– Ovaj fokus na (tzv.) Kosovu odražava odlučnost administracije da se konačno reši ovaj problem. U ovom trenutku Balkan nije primarni region. U celini, SAD bi volele da postignu nagodbu i ne žele da se tamo uključi Rusija, ali SAD su zadovoljne kada vide da se „kosovsko“-albanska dinamika sama po sebi ujednačava. Američka pažnja je primerena pretnji američkim interesima. Postoje dve dimenzije. Prva je verovatnoća rata i američkog interesovanja za njegov ishod. Ne verujem da je bilo koja balkanska zemlja sposobna ili zainteresovana za početak rata. Trošak za Srbiju u ratu sa Albancima bio bi previsok, rizici su preveliki i pobeda od male važnosti. U isto vreme američko interesovanje za takav događaj je malo – objašnjava Fridman.

– Dakle, SAD u trenutnim okolnostima zadržavaju interes za region ali svoje postupke oblikuju pretnjom. Trenutno na Balkanu ne postoji hitna potreba za ekonomskim ili vojnim pritiskom i tu situaciju nećemo stvarati. Ako lokalne sile stvore situaciju bićemo zainteresovani ali oblikovaćemo svoj odgovor u skladu sa našim, američkim interesima – zaključuje analitičar.

Izvor: Intermagazin/D.S.

Loading...

About ekskluzivnevesti

Check Also

Evo koliku penziju će dobiti Mile Kitić !

Mile Kitić (68) već dve godine prima nemačku penziju, koja mesečno iznosi oko 1.600 evra, saznaje …